Dünya Ne Demek? Dünya Nedir?

Üstüne yaşadığımız uzayda bulunan gök cismidir. Güneş sistemindeki gezegenlerden birisi olarak bilinir. Evrende üzerinde yaşam olduğu bilinen tek gök cismidir. Atmosfere ve yer çekimine sahiptir. Dünyanın şekline geoid denir. Uydusu ay’dır. dört buçuk milyar yaşındadır.

Genel olarak aynı sosyal sınıfa veya aynı inanca sahip insanlar için kullanılan bir terimdir.

Ayrıca; Bir iltifat ifadesi olarak “dünyam” denir.

Devran Ne Demek? Devran Nedir?

Arapça kökenli devran kelimesi Türkçede dünya, zaman, talih, kader gibi anlamlara karşılık gelir. Zaman anlamıyla bu kelimeye devir olarak da rastlayabiliriz. (bknz; hangi devirde yaşıyoruz?)

  • Erkek ve kadın ismi olarak kullanılır.
  • Devran Çağlar; Türkiye’nin ilk gay sanatçılarından biridir. Arabesk tarzında müzik yapmaktaydı. Uzun zamandır Türkiye’den uzaktadır. Şuan Almanya’da Türk gazinolarında mesleğini icra etmektedir.
  • Bir turizm şirketinin adı.
  • Kabadayı adlı filmde Kenan İmirzalıoğlu’nun canlandırdığı karakter.

Ekvator Ne Demek? Ekvator Nedir?

Fransızca kökenli ekvator kelimesi Türkçede yeryüzünü ekseninden iki eşit parçaya böldüğü var sayılan sanal çizgi olarak ifade edilir. Dünyanın paralellerine ayrılmış halinde ki durumunda en ortada ki çizgi ekvatoru temsil eder. Ekvator çizgisi en geniş çizgidir. Ekvator çizgisinin kuzeyi, kuzey yarım küre; güneyi, güney yarım küre olarak ifade edilir. Ekvator 0 (sıfır) derece olarak kabul edilir. Dünyanın kendi ekseninde ki dönüşü esnasında en hızlı bölümü ekvator çizgisidir.

  • Fındık, ceviz ve benzeri şeylerin orta çizgisi ekvator olarak nitelendirilir.
  • Afrika’da Ekvator adında bir ülke vardır.

Alzheimer aşısı geliyor

Unutmayın, 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak…

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, “Alzheimer aşısı adına yapılan çalışmalar yolunda giderse, 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak” dedi.

Şahiner yaptığı yazılı açıklamada, unutma halleriyle başlayan ve gittikçe daha ağır bir şekilde seyreden Alzheimer hastalığına yakalanan hasta sayısının, son yıllarda arttığını söyledi ve Türkiye’de hala 500 bin Alzheimer’lı hasta olduğunu ifade etti. Alzheimer’a karşı son yıllarda geliştirilen bir aşının, tedavide başarılı sonuçlar almada ilk adımları oluşturduğunu ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, “2008 Dünya Alzheimer Kongresi’nde aşının yan etki yapmadan beyinden hatalı proteini temizlediğine dair ilk sonuçları bilimsel dünyaya sunuldu. Ancak bu proteinin temizlenmesi ile hastalığın bulgularının nasıl değiştiği konusu, için bir süre daha beklemek gerekiyor ve yeni araştırmalara gereksinim var. Eğer her şey yolunda giderse 2015 yılından önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacak” dedi.
“TÜRKİYE’DE 2050’DE 3 MİLYON ALZHEİMER HASTASI BEKLENİYOR”
Tüm dünyada ortalama insan ömrünün uzamasıyla, Alzheimer tanısının da göreceli olarak daha fazla koyulduğunu ifade eden Şahiner, Türkiye’de bugün 500 bin civarında hasta var ve bu hastalardan 100 bin kadarı ilaç tedavisi görüyor. Yaşlı nüfusun artması ile birlikte bu sayının 2050 yılında 3 milyon civarına ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Şahiner, “ABD’de ise 2050 yılında 20 milyon Alzheimer hastası olacağı varsayılırken, bugün, ABD Alzheimer hastalarının bakım masrafları için 100 milyar USD harcıyor, gelecekteki maliyeti hesaplamak oldukça güç” dedi.