Ertesi Gün Hapı

En yaygın olarak kullanılan türleri, estrojen ve progesteron içerir. İki hap hemen, iki hap da 12 saat sonra alınır.

Yaklaşık %80 oranında etkilidir ve spremin yu­murtaya ulaşmasını önleyerek ve yumurtanın yerleşmesine müdahale ederek, yumurtlamayı erteler veya engeller.

Ertesi gün hapları, yalnızca, ilk doz ilişkiden sonraki 72 saat içeri­sinde alındığı takdirde etkilidir.

Hormonal Korunma Yöntemleri

Hormon içeren korunma yön­temleri, hap, enjeksiyon ve cilt altı implantlarını kapsar.

Cilt altı hor­mon implantları tercih edilen bir yöntemdir, çünkü hem güvenilir, hem de, çok az yan etkisi oldu­ğundan, kullanışlıdır.

Enjeksiyon da implantlar da, rahim kanserine yakalanma riskinizi düşürür.

Doğum kontrol hapları, kul­landığınız süre boyunca (1 senedir kullanıyorsanız) ve bıraktıktan sonra 18 aya kadar, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinizi azaltır. Hormonal korun­ma yöntemleri CYBH’lere karşı koruma sağlamazlar.

Spermisidler

Spermisidin en iyi kullanım yöntemi, bir kondomla, diyaf­ramla veya servikal keple birlikte kullanımdır. Tek başına spermisid, hamileliğe karşı korumada yetersiz kalır. Ayrıca, spermisid paketinin üzerindeki talimatları okumalı ve ürünü aynen tarif edildiği şekilde kullanmalısınız; aksi takdirde, etkili olmayabilir.

Birkaç saat içinde birden fazla ilişkide bulunu­yorsanız, daha fazla spermisid kullanmalısınız.

Cilt Altı Hormon İmplantları

– Kapsüller aynı zamanda, rahim  ağzını çevreleyen akıntının kıvamını yoğunlaştırarak, spermin rahime ulaşmasını engeller.

– İmplantlar, 5 yıl boyunca etki­lilidir. Hormon implantlarının yan etkileri arasında, adet döngüleri
arasında kanama, düzensiz adet döngüsü veya adetten tamamen kesilme vardır.
Kapsülleri yerleştirmek için, doktorunuz lokal anestezi yoluyla üst kolunuzda uygun bir bölgeyi uyuşturacaktır.

– Derinizde ufak bir yarık açıp altı adet kapsülü yelpazeye benzer bir biçimde deri altına yerleştirecektir; yarık o kadar küçüktür ki, dikiş at­maya gerek kalmayacaktır. Yarığın ufak bantlarla kapatılması yeterli olacaktır.

– Hamileliğe karşı koruma 24 saat içerisinde başlar. İmplantlar, benzer bir biçimde çıkarılabilir.

Diğer Korunma Yöntemi – Spiral

Rahim içi araç (spiral), plastikten yapılan ve doktorunuzun rahmi­nizin içine yerleştirdiği T şeklinde bir araçtır. İki tür RIA vardır. Biri, vücuda azar azar kadınlık hormo­nu progesteron salgılar; diğeriyse bakırla kaplıdır.

Progesteron içeren RİA’nın her yıl değiştirilmesi gerekir. Rahim ağzında bulunan akıntının kıvamı­nı yoğunlaştırarak, spermin rahime ulaşmasını engeller. Ayrıca, rahime ve fallop tüplere ulaşmaya çalışan spermleri öldürür ve döl yatağı zarında değişimlere yol açarak, döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller.
Bakırla kaplı bir RİA, 10 yıla kadar yerleştirildiği yerde kalabilir. Döllenmiş yumurtanın döl yatağı zarına yerleşmesini engeller.

Bu aracı yerleştirmek için, doktorunuz öncelikle rahim ağzı­nızı genişletir. Aracı yerleştirmeye bağlı nadir görülen sorunlar, rahim duvarının zedelenmesi ve enfeksi­yona yol açan bakterilerin rahime girmesidir.

Yerleştirildikten sonra, RİA’nın vajinadan aşağı doğru sarkan ip­lerini aylık olarak kontrol edin. Kontrolünüz sırasında eğer ipler elinize gelmezse, doktorunuzu arayın. RİA, adet dönemlerinde meydana gelen ufak büzülmeler­den dolayı rahimden kurtulmuş olabilir. Yalnızca 2,5 cm uzunlu­ğunda ve 1,25 cm eninde olduğu için, yerinden çıktıysa, tuvalete düşebilir.

RİA’ya ilişkin en sık görülen yan etki, daha uzun, daha ağır adet dönemleri, adet dönemleri arası kanamalar, ve adet ağrısıdır. Bir RİA kullanmak, pelvik enfeksi­yon (rahim iltihabı) ve buna bağlı olarak da, gelecekte hamile kalamama riskinizi artırabilir.