Yaşlılarda Depresyon

Depresyonun diğer belirti­leri, uyku bozukluğu (çok fazla ya da çok az uyumak), ilgisizlik, suçluluk, uyuşukluk, konsant­rasyon yitimi ve iştah bozukluğu (çok fazla ya da çok az yemek) olarak sıralanabilir.

yaslilik_depresyon.file.33218

Yaşlılar arasında da depresyon en az gençlerdeki kadar yaygındır. Hastaneye ya da bakimevine yatırılmış yaşlılar arasında depresyon hat safhada görülür. Bunamış yaşlıların %40’ı bir anlamda depresyon geçirmiştir. Yaşlılarda depresyonu farkına varmak ya da tanı koymak zor olabilmekte ve genellikle başka bir hastalıkla karıştırılmakta ya da yaşlanmanın doğal bir parçası sayıl­maktadır.

Aşın faal ya da normalin altında çalışan tiroit, yetersiz beslenme, kronik ağrı ya da bir hastalığın kötüleşmesi gibi sağlık sorunlar ve yalnızlık da depresyona katkıda bulunabilir. Depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır, bu nedenle doktorunuza başvurun. Sevdiklerinizin ölmesinden dolayı duyduğunuz terk edilmişlik duygusu ise ayrı bir durumdur.

Mutsuzluk ve Depresyon

Depresyonun fiziksel belirtileri arasında çok fazla uyumak ya da geceleri uyuyamamak , iştah kaybı ya da aşırı yemek yeme, yorgunluk ve asabiyet sayılabilir. Ayrıca yoğun umutsuzluk ve değersizlik duyguları da yaşayabilirsiniz. Okula konsantre olmanız zorlaşır ve notlarınız düşer. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden uzaklaşabilirsiniz. Hayatınızın yaşanmaya değer olmadığını bile hissedebilirsiniz.

mutsuzlukKendinizi böyle hissediyorsanız yardım almanız gerekir. Doktorunuz, anne babanız ya da rehber öğretmeniniz ile konuşun. Yakın arkadaşlar ve aile fertleriyle konuşmak faydalı olsada bu dönemi atlamanız konusunda destek vermek üzere eğitim almış bir doktor tarafından tedavi edilebilir.

Depresif Ne Demek? Depresif Nedir?

Fransızca kökenli depresif kelimesi Türkçede bunalıma giren, bunalım yaratan, çöküntü içinde olan, çöküntü yaratan anlamlarına karşılık gelir. Depresif kelimesi Fransızca depresyon kelimesinden türemiştir. Depresif kelimesine sıfat olarak baktığımızda agresif kelimesinin yerine de kullanıldığını görebilirsiniz. En açık ifadeyle depresif, depresyona girmiş olan kişinin bu depresyonlu ruh halini çevresine yansıtması ve gittiği her yere taşımasıdır.

  • Depresyon; Ruhsal ve bedensel çöküntü, düşkünlüktür. Depresyonda ki kişilerin genel davranışlarında kısmi değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler genel davranışların yerine getirilememesine sebebiyet verir.