Epilepsi Ne Demek? Epilepsi nedir?

Epilepsi ne demek? Epilepsi nedir?

Fransızca kökenli epilepsi kelimesi Türkçede sara anlamına karşılık gelir. Tıbbi bir terim olarak epilepsi bir hastalığın ismidir. Bu hastalık bir sinir hastalığıdır. Zaman zaman görülen sinir krizleri sonucu bayılmalar, şiddetli çırpınmalar ve ağızdan köpük çıkması şeklinde kendini gösterir. Bu hastalık beyinde ki hücrelerin eş zamanlı deşarj olması olarak nitelendirilebilir. Epilepsi hastaları aşırı stresli durumlarda, aşırı yorgunluk hallerinde kriz geçirebilirler. İlaç tedavisi vardır ancak her epilepsi hastası ilaç tedavisine yanıt vermeyebilir.

Bayılma

Bazen insanlar bayıldıkla­rında düşüp kendilerini yaralarlar. Çoğu zaman bayılmaya küçük (önemsiz) bir anormallik neden olur fakat nadiren ciddi bir sorun da bayılmaya neden olabilir. Bu sebeple, herhangi bir bayılma nöbeti geçirirseniz doktorunuzla konuşunuz.

Bayılmadan hemen önce ya da ayıldıktan hemen sonra ne olmakta olduğunu hatırlayabi­lirsiniz de hatırlamayabilirsiniz de. Bayılmanızdan hemen önce, baygın olduğunuz süreçte ve ayıldığınızda neler fark ettiklerini anlamak için bayıldığınızı görmüş olabilecek kişilerle konuşmak önemlidir.

Bayılmanın Ciddi Olmayan Nedenleri Özellikle 50 yaşından genç olan kişilerde, bayılmanın en yaygın nedeni vazagol senkop (bayılma için kullanılan tıbbi terim) olarak adlandırılan bir rahatsız­lıktır. Kalbin geçici bir süre yavaşça atmasına ve arteriyollerin genişle­mesine neden olarak kan basıncının (tansiyonun) düşmesine neden olan anormal refleksler bayılmaya neden olur. Genellikle kendinizi bayılacakmışsınız gibi hissedersiniz ve bayılmadan önce oturmak ya da uzanmak için yeterli vaktiniz olur.

bayilma

Bayılmanın sık görülen ve ciddi olmayan diğer neden­leri dehidrasyon (su kaybı) ya da yakın zamanda geçirilen bir virüs hastalığıdır. Bayılma; öksürme, çok gülme, idrara çıkma ya da büyük aptesi yapmak için ıkınma gibi göğsünüzde basıncı artıran herhangi bir şeyden sonra meydana gelebilir (durumsal senkop olarak adlandırılır).
Antihipertansiyon ilaçları, heterosiklik antidepresanlar ya da sakinleştiriciler gibi kan basın­cını (tansiyonu) etkileyen belirli ilaçlar, bayılma eğilimini arttıra­bilir. Aşırı alkol tüketimi de bayıl­maya neden olabilir.

Bayılmanın Ciddi Nedenleri
Bazen, bir sara nöbeti bilinç kaybına neden olabilir. Bilinç kaybı süresi genellikle 1 ila 2 dakikadan daha uzun sürer ve vücut en az 30 saniye ve genel­likle daha uzun bir süre kontrol­süzce kasılır (seğirir). Sara nöbeti geçiren kişiler küçük ya da büyük apteslerini altlanna kaçırabilirler. Dillerini ısırabilirler ve genellikle bilinçlerini kazandıktan sonraki birkaç saat akıllan kanşık olur ve kendilerini son derece güçsüz 1 issederler.

Bilinç kaybı, ani ölüme neden olan anormal kalp ritmi (ritim bozukluğu) türü de dahil olmak üzere, anormal kalp ritimlerinden (ritim bozukluklanndan) kaynakla­nabilir. Ayrıca, aortik stenoz gibi kan dolaşımını engel­leyen kalp hastalıkları da bayıl­maya neden olabilir.

Bayılmalarda İlk Yardım

Anında bakım: Kişiyi 10-15 dakika kadar yatırın. Havayolunun açık olmasına dikkat edin ). Boyun çevresindeki dar giyisileri çıkarın. Kanın beyne ulaşabilmesi için ayaklan yerden en az 30cm yükseğe kaldırın. Kişinin nabzını ve nefes almasını kontrol edin. Gerekirse kardiyopulmoner resüsitasyona başlayın.

heimlich_1_1_

Kişi kusuyorsa boğulma­sını önlemek için başını (ya da bütün vücudunu) yan çevirin. Kişi hareket edebilecek hale gelene kadar yanında kalın. Bayılmanın ciddi bir nedeni olup olmadığını anlamak için tıbbi yardım alın. Kişi hamileyse, 50 yaşından büyükse, diyabetikse ya da kalp sorunları, göğüs ağrısı veya nefes ağrısı varsa 112’i arayın.

BAYGINLIK
Bayılacağını hisseden kişi denge­sini kaybedebilir ve dengesini sağlamak için birisine tutunabilir.

Anında bakım: Kişiyi hemen yatırın ve ayaklarını en az 30 cm yukarı kaldırın. Kişinin yatması mümkün değilse kişiyi kafası omuzlarından daha aşağıda olacak şekilde oturtun. Boynu saran dar giysileri çıkartın. Kişinin en az 10-15 dakika yatması ya da oturması gerekir. Kişi hareket edebilecek hale gelene kadar yanında kalın.

Kişi hamileyse, 50 yaşından büyükse, diyabetikse ya da kalp sorunları, göğüs ağrısı veya nefes ağrısı varsa doktoruna görün­mesi gerekir. Diyabetik olanlar kan şekerinin düşmesinden dolayı baygınlık geçirebilirler.