Artrit – Eklem İltihaplanması

Artritin birkaç doğrudan nedeni vardır: bakteri ya da virüslerin neden olduğu enfeksiyon, yaşla gelen bozulmaya

yönelik değişiklikler ve metabolizma ya da bağışıklık sistemindeki rahatsızlıklar. Bedendeki tüm eklemler (kalçadan ve dizlerden omuzlara, el ve ayaklara kadar) kolaylıkla incinebilir.

Kimi artrit biçimleri kalıtsaldır ancak bundan sorumlu olan genler tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Örneğin, romatizmaya bağlı artrit ailelerden geçer ve gut ile sedef hastalığına bağlı artritte güçlü bir kalıtsal bağ vardır. Ancak, aile bireylerinden birinde bu artrit biçimlerinden birinin olması, kesinlikle diğerlerinde de olacağı anlamına gelmez. Os-teoartritte, hareketsizlik ve aşırı kilo kişileri hastalığın hedefi durumuna getirmektedir.

eklem-iltihabiİşaretler ve belirtiler
– Eklemlerde, özellikle zorlanma durumunda yavaş yavaş başlayan ve dinlenmeyle azalan ağrı.
– Etkilenen eklem ya da eklemlerde hareket sınırlamasının yavaş yavaş artması.
– Eklem hareket ettirildiğinde hissedilen “sürtünme” duygusu.

Ek vitaminler / besinler ve artrit
Sporcularda görülen doku zedelenmeleri ve ağrılı eklemler üzerine yapılan yeni araştırmalar, hareket yeteneğini onarıp iyileşmesine yardım eden ek besinlerin gelişmesine neden olmuştur. Kolajen, glukozamin ve kondroitin, kırılgan kıkırdak, kiriş ve bağların temel öğeleridir; zorlandıklarında beden, meydana gelen doku hasarlarını onaracak yeteri kadar yeni madde sağlayamaz.

Osteoartrit hastalanyla yapılan çalışmalar, ek vitaminlerin yararlı olduğunu göstermiştir. Ağrı geçtiğinde, artritin en önemli yan etkilerinden ve şeker ve kalp hastalığı gibi diğer oluşumların baş nedenlerinden biri olan hastanın hareketsiz kalması olasılığı azalmaktadır. Ek vitaminleri denemek isterseniz, önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Birçok yaşlı kadında eller artrit için yaygın bir yerdir. Aşındırıcı osteoartrit denen hastalıkta, tırnaklara en yakın eklemlerde (Heberden düğümlerinde) ağrılı kemik büyümeleri oluşur. Birkaç ay ile birkaç yıl ağrı ve sertleşme görülebilir ancak genellikle eller işlevini sürdürür. Kemiklerin bu şekilde değişmesinin nedeni bilinmemektedir ve etkinliği kanıtlanmış bir önlem bulunmamaktadır. Dejeneratif artrit başparmağın dibindeki kemiklerde de görülebilir.