SIĞLA YAĞI

Liquidambar orientalis Miller (Hamamelİdaceae) türünün gövdesinden elde edilen bir balsamdır. Bu

tür 20 m yüksekliğe kadar erişebilen çınar görünüşünde bir ağaçtır (Resim: 50). Muğla ilinin muhafazalı ve sulak bölgelerinde (Köyceğiz, Marmaris, Fethiye, Milas) küçük topluluklar meydana getirir (2,3).

Sığla yağı elde etmek için ilkbaharda (Nisan başı) gövdeler yaralanır, Temmuz ayından itibaren gövde özel bıçaklar ile kazınarak balsam ve kabuklar alınır, bunlar 10-30 dakika kaynar suda tutulur, sıkılarak balsam kabuklarından ayrılır. Balsamı alınmış olan kabuklara “Günlük” ismi verilir (2-7).

Dış görünüş: Grimsi esmer renkli, bal kıvamında, hoş kokulu ve acı lezzetli bir maddedir. Zamanla kiri açık, diğeri ise koyu renkli iki tabakaya ayrılır.

Bileşim; Uçucu yağ, rezin, serbest ve ester halinde sinnamik asit (% 45 civarında) taşımaktadır

(2, 8).

Etki ve kullanılış: Antiseptik, yara iyi edici, antiparaziter (bilhassa uyuz böceğine karşı) ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Dahilen nadiren balgam söktürücü ve belsoğukluğunu iyi edici olarak kullanılır. Haricen vücut parazitlerine karşı merhem halinde kullanılır. Uçucu yağı parfümeri endüstrisinde Önemlidir.

Sığala yağı çok eski devirlerden beri tanınan bir balsamdır. Ticareti Finikeliler tarafından yapılıyordu. Eski Mısırlılar bu balsamı mumyaların hazırlanmasında kullanmışlardır. Sünnet operasyonundan sonra, yaranın çabuk iyileşmesi içirt, sığala, yağı ve bal karışımı emdirilmiş bir bez sünnet yarası üzerine sarılırdı. Türkiyenin bir ihraç ürünüdür.

Kullanılış şekli: Dahilen hap halinde, 0.5-1 gr, günde birkaç defa alınır. Haricen merhem (% 30) halinde kullanılmaktadır..

Diğer isimler: Amber ağ., Günlük ağ., Mia pelesengi, Miai sail ağ!, Revganı suğla, Sığala yağı, ,