SİNAMEKİ YAPRAĞI

Bazı Cassia (Leguminosae) türlerinin kurutulmuş yaprakçıklarıdır. Bu türler genellikle 60-100 cm yükseklikte, sarı çiçekli, çift tüysü yapraklı ve çalı görünüşünde ağaççıklardır. Kuzeydoğu Afrika ve Arabistan bölgesinin yarı çöl ve dağlarında yabani olarak yetişmektedir. Drog halen aşağıdaki iki türden elde edilmektedir:

C. acutifolia Del.: Sudan ve Kartum bölgesinde yabani olarak yetişir. Bu türden elde edilen drog İskenderiye sinamekisi (Folium Sermae alexandri-nae) ismini alır. Yaprakçıklar 2-4 cm uzunluk ve 0.5 cm kadar genişlikte, grimsi yeşil renkli ve her iki yüzde de ince tüylüdür. Bu tip drog genellikle yaprak parçalarından ibarettir.

C. angustifolia Vahi.: Arabistan ve Somalide yabani olarak bulunur. Halen bilhassa Hindistanda yetiştirilmektedir. Bu türden elde edilen drog Hindistan

1 -Dorvault. F: L’OtTicine, re’pertoıre general de phurmade pratique 1601, Paris (1945).

2 -Gürgen. A.R.: Türkiye zehirli nebatlarının en ehemİyetlileri üzerine kimyevi araştırmalar – Ankara Y. Zir. Enst. Çalışmalar,

sayı 138, Ankara (1943).

3 -Anıl, H.: Cyclamen neapolitanum Ten. saponinlerinin yapısı – Doğa Bilim Dergisi I: 148 (1977).

4 -İpekoğlu, F.: Kırmenekşe.si (Topalak) – İnhisarlar Tütün Enst. Rap. 2: 81 ([938).

5  -Buykal. (.: “Buhur suyu” ve “Kırmız” imali hakkında – Türk Tıb Tarihi Arşivi 6(19): 16 (1942).

6-Sııundcrs, D.E.: Cyclamen, The genus in the wildanücuHivatiorı, London (1975).

sinamekisi (F. Sennae Tinnevelly) ismini alır. Yaprakçıklar 3-5 cm uzunluk ve 0.7-0.8 cm genişlikte, sarımsı yeşil renkli ve hemen hemen tüysüzdür. Drog genellikle tam yapraklardan meydana gelir. Türkiye piyasasında bu tip sinameki yaprağı bulunmaktadır.

Etki ve kullanılış: Etkisi kalın barsak üzerine olan kuvvetli bir müshildir. Tıbbi dozlarda, karın ağrısı yapmasına karşılık, mide bulantısı ve kusma yapmaz 1-2 gr, 6 saat sonra, sancı ile amel verir 4-5 gr, ilk ikisi katı ve diğerleri sıvı olmak üzere birkaç ishal verir. Daha yüksek miktarlarda (10 gr) bulantı ve kusma yapar. Memleketimizde çok kullanılan etkili bir müshildir.

Diğer isimler: Yaprak sinameki. ‘ SİNAMEKİ MEYVASI (Fructus Sennae):

Sinameki yaprağı elde edilen Cassia türlerinin kurutulmuş meyvasıdır. Meyva 3-6 cm uzunluk ve 2-2.5 cm genişlikte olup 6-10 tohum taşır. Esmer veya yeşilimsi esmer renklidir.

Bileşim sinameki yaprağınınkine benzer. Müs-hil olarak infusyon (% 2-5) 2-3 su bardağı içilir.

Diğer isimler: Alman sinamekisi, Erkek sinameki, Kara sinameki.