Bazı Plantago (Plantaginaceae) türlerinin taze veya kurutulmuş yaprağıdır. Bu türler 90 cm kadar
1 – İbn Al Bavlar: Tmire rie
yükselebilen, çok yıllık ve otsu bitkilerdir. Çiçekler küçük ve 4 parçalı, gövdenin ucunda başak durumlarda toplanmışlar. Yapraklar belirgin damarlı olup tabanda rozet şeklinde bulunurlar.? –
Kullanılan başlıca türler şunlardır.
P. coronopus L. (Kargaayağı): Yapraklarının derin parçalı, dişli ve yatık tüylü olması ile tanınır. Türkiyede iki alttürü (subsp. coronopus ve subsp. commutata (Guss.) Pilger) bilinmektedir. Bilhassa Kuzey Anadoluda yetişir.
P. lanceolaîa L. (Daryapraklı sinirliot): Yapraklar dar uzun, mızrak biçiminde, tüylü ve çıplak. Çiçekler esmer renkli. Türkiye’de yaygın bir bitkidir.
P. majör L. (Büyük sinirliot): Yapraklar oval biçimli, kısa saplı, kenarları dişli veya dalgalı. Çiçek grimsi veya esmer kırmızımtırak renklidir.
Türkiyede iki alttürü (subsp. majör ve subsp. in-îermedia (Gilib.) Lange) bulunur. Her ikisi de Türkiyede yaygındır.
P. media L. (Beyaz sinirliot): Genel görünüş bakımından yukarıdaki türe benzer. Çiçeklerinin parlak gümüş renkli olması ile tanınır. Anadoluda dağlık bölgelerin kurak çayırlarında yetişmektedir.
Bileşim: Müsilaj, tanen, pektin ve organik asitler (sitrik asit) taşımaktadır.
Etki ve kullanılış: Dahilen kabız, göğüs yumuşatıcı, balgam ve idrar arttırıcı olarak etkilidir. Etkisi taşıdığı tanen ve müsilajdan ileri gelir. Haricen, bilhassa taze yaprak, yara iyi edici ve çıban açıcı olarak kullanılmaktadır.
Diğer isimler: Ateş yaprağı, Bağa yaprağı (Sivas), Sinirli yaprak.