Kronik glomerülonefrit

İlk defa kronik glomerülonefritle gelen hastalarda; nedeni göstermek; difüz global glomerüler destrüksiyon nedeniyle mümkün olmaz.

Glomerülonefritlerin klinik semptomlarının büyük oranda histolojik bulgu­larıyla bağlantılı olduğunu hatırlamak faydalı olur. Asemptomatik proteinüri ve nefrotik sendrom “membranöz nefropati ve glomerüloskleroz daki gibi” yapısal değişim veya aşırı mik­tarda mesengial matriks depozisyonun sonucu olarak bazal membran kalınlaşması ile bağlantılıdır.
• Asemptomatik hematüri ve nefritik sendrom; “diffüz, global glomeronefritteki gibi” endotelyal veya me­sangial hücre proliferasyonu ile bağlantılıdır.
• Mikst nefritik / nefrotik sendrom; “membranoproliferatif glomerülo-nefritdeki gibi” bazal membran hasarı ve hücre proliferasyonu ile bağlantılıdır.
Ama genelde ilk defa çoğu hasta ilk defa IgA tipi mesengiai hastalıkla başvururlar.

Makroskopik olarak; etkilenen böbrekler küçüktür ve external yüzlerinde granülarite görülür, bu durum nefron hiyalinizasyonu sonucu skarlaşmayı yansıtır. Her ne kadar pelvikalisiyal sistemi normalsede; kro­nik pyelonefrite bağlı son dönem böbrekten ayrımı önemlidir.

Mikroskopik olarak; glomerülusta hyalinizasyon, tübüler etrafı ve interstisyel fibrosis bulunur.