Böbreğin hyalin arteriosklerozudur; benign hipertansiyonla ilişkilidir.
Bu durum; uzun süren benign hipertansiyonunun önemli bir komplikasyonudur; kronik böbrek yetmezliği majör sekellerinden birisidir.
Nefropatinin en sık görülen şeklidir, otopsilerin yaklaşık %75’inde 60 yaşın üstünde görülür.
Uzun süren benign hipertansiyonda; glomerüle gelen kan akımında; sıralanmış olan vasküler değişiklikler nedeni ile azalma vardır:
• Renal Arter Dalları; fibroelastik intimal proliferasyon, elastik lamına redüplikasyonu ve medianın muskuler hipertrofisi sonucu oluşan arteriyel duvar kalınlaşması. Skarlaşma ile birlikte olan lokal iskemik alanlarla sonuçlanır.
• Afferent Arterioller: hiyalinizasyona gider (arterioskleroz); muskuler yapıda olan duvarları, sert elastik olmayan amorf materyaller ile yer değiştirir.
Nefronlara giden kan akımında progresif bir azalma kronik iskemiye buda glomerüllerin teker teker; kapiller laminadan yoksun hiyalin doku kitlelerine dönüşümüne neden olur Tübüllerin kan ihtiyacıda aynı zamanda glomerüler kan akımından sağlanır Onun için ilşikili tübülun iskemik nekrozu ile sonuçlanır.
Bu proçes yıllar içinde nefroniarı teker teker hasara uğratır.
Klinik görünümleri; başlangıçta hiçbir klinik semptom yoktur, her ne kadar kan üre seviyesinde artma ve kreatinin klerensinde azalma olsada.
Sonuç olarak yeterli sayıda nefron non-fonksiyone hale geldiğinde hasta kronik böbrek yetmezliği bulguları göstermeye başlar.
Prognoz: iyi gelişmiş benign nefrosklerozlu hastaların %5’inden azı böbrek yetmezliğinden ölür. Vakaların büyük kısmında ölüm nedeni konjestif kalp yetmezliği, koroner yetmezlik ve serebrovasküler olaydır