Kornea Yarası (Ülseri)

Başka göz sorunu olan kişiler, göz kuruluğu, ektropion (alt göz kapağının dışa dönmesi), entropion (göz kapaklarının içe kıvrılması) ya da patlak gözler gibi, korneadaki yaralara daha müsait olurlar zira, gözü yıkayan gözyaşı zarı, bu durum­larda, hasar görmüştür. İltihaplı kornea yaraları riski, uzun süreli kontakt lens kullananlarda daha fazladır.

Goz

Semptomlar

Tipik kornea ülseri belirtileri, ağrı, kızarıklık, ışığa karşı hassaslık ve bulanık görmedir. Genellikle ülseri göremezsiniz; doktorunuz bile özel bir boya ve görme aletleri kullanmak zorundadır.

Tedavi Seçenekleri

Eğer kornea ülserinden şüphe ediyorsanız, hemen doktorunuzu arayınız. Tedavi edilmeyen kornea ülserleri, kalıcı yaralara ve görme azalmasına sebep olur. Dokto­runuz, yaranın herpes virüsünden kaynaklandığını düşünürse, ülserin dendtritik karakerini (ağaç dalma benzeyen) ortaya çıkaracak olan fosforlu damlalar kullanacaktır.

Tedavi, göz damlaları ve antiviral ilaçlar içeren merhem­lerle yapılır. Herpes virüsü yoluyla oluşan kornea ülserleri tekrarlaya­bilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda, antibiyotik içeren göz damla­ları ya da merhemler yazılabilir. Daha ciddi durumlarda, antibiyotik ilaçların sıklığı arttırılabilir. Mantar enfeksiyonları, mantarı yok eden göz damlalarıyla tedavi edilir. Eğer ülser, korneayı ciddi bir biçimde yaralamışsa, kornea nakli yapıl­ması gerekebilir.