Göz Tümörleri

Habis Melanom (Derinin meionosit hücrelerinden kaynaklanan habis bir tümörü), ciltte ya da gözde oluşabilecek bir kanser türüdür. Genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişiler yakalan­maya müsaittirler. Habis melanom en sık rastlanan göz tümörüdür. Damar katmanı (göz akı ile retina arasında uzanan zar) ya da irisin içinde, pigmentleri barındıran hücreleri (melanosit-melanin içeren hücre) etkiler.

göz

Damar katmanı kan damar­ları açısından zengindir ve retinaya besin sağlar. Tümör gelişmelerinde genellikle erken belirti olmaz ancak habis melanoma, retinanın ayrılmasına sebep olur ve görmeyi riske atar.

Doktorunuz göz tümörünü, büyüklüğüne bakarak, takip eder. Buna alternatif olarak da cerrahi yoluyla, standard radyo­terapi ya da proton ışınlı radyo­terapi kullanarak tümörü tedavi eder. Bu tedavi yönteminde, küçük bir alana güçlü tümör öldürücü radyasyon verilir, bu işlem sırasında etraftaki sağlıklı dokulara verilecek zarar asgaride tutulur. Tümör, vücudun diğer bölgelerine metastaz (sıçramışsa) yapmışsa, tedavi bilimsel bir tartışmanın konusu olacaktır; zira hiçbir şey yapmamaya karşın ameliyat, radyasyon veya gözün tamamen alınmasının iyi bir sonuç vereceğine dair çok küçük klinik bulgular vardır.

Retinablastom, bir ya da iki gözü etkileyebilen, nadir görülen genellikle kalıtımsal olan, habis bir retina tümörüdür. Genellikle 2 ila 3 yaş arasındaki küçük çocuk­larda oluşur. Çoğunlukla belirtisi yoktur, ancak retinablastom olan bir çocoğun gözleri şaşı olabilir. Etkilenen göz bebeği, siyah yerine beyaz görünür zira tümörün ışığını yansıtır. Çocuğunuzun görmesindeki her türlü anormalliği, dokto­runuza iletin.

Eğer ailenizin retinablastom hikayesi varsa, çocuğunuz doğumdan kısa bir süre sonra göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Eğer tümör ilk evrelerindeyken teşhis edilmişse, radyo­terapi, lazer terapi, ya da dondu­rarak tedavi uygulanabilir ve bunların hepsi etkili olabilir. Biraz ileri bir evrede teşhis edilirse, tümörün sıçramasını önlemek için doktorunuz, gözün alınma­sını önerebilir. Ailelerinde retinab­lastom hikayesi olan çiftler, hamileliği düşünmeden önce, hastalığa yakalanmış bir çocuk riskini anlayabilmek için genetik danışmanlık almalıdırlar.

Sekonder (ikincil) göz tümör­leri, kanserin, vücudun diğer bf bölgesini etkilerken göze sıçra­ması sonucu oluşur. Bu tümörler, genellikle primer (asıl) kanserin sonraki evrelerinde ortaya çıkar. Bir tümör, gözün yakınlarında büyümeye başlarsa gözün dışarıya doğru çıkmasına ve bazen de görmenin etkilenmesine sebep olur. Sekonder tümörler, radyote­rapiyle tedavi edilebilir.