Çocuklarda ilaçlar çocuğun yaşına ve kilosuna göre verilir. Ancak çocuklar yetişkinlerin sadece küçük modelleri değillerdir. Gelişmemiş organ sistemleri, ilaçları vücutlarının ileriki yıllarda yapacağından çok daha farklı işlerler. Ayrıca etik ve pratik nedenlerden dolayı birçok yeni ilaç çocuklarda denenmez; bu yüzden etkilerini tahmin etmek oldukça zordur.
Daha küçük dozda olsa bile hiç bir zaman bir çocuğa yetişkinler için olan bir ilacı vermeyin. Reçetesiz satılan ilaçlan sadece üzerindeki etikette çocuğunuzun yaşına uygun bir doz yazıyorsa çocuğunuza verebilirsiniz.
Yaşlılar da ilaçlara farklı tepkiler verebilirler; çünkü böbrekleri ilaçlan daha az yok eder ve karaciğerleri de ilaçlan daha az parçalayabilir. Ayrıca beyin ve kalp gibi organlar da ilaçlar karşısında daha hassas olabilir. Bu faktörler yaşlılarda ciddi etkilere veya uzun süreli etkilere neden olabilir.
Kadınlar ve erkekler de ilaçlara farklı tepkiler verebilirler. Genelde kadınların vücut yağı yüzdesi daha fazlayken, erkeklerin de genelde daha fazla kas dokuları vardır. Ayrıca kadınlar çoğunlukla erkeklerden daha küçüktürler. Yağda kaslardan daha az su vardır ve ilaçların küçük bür vücutta yayılabileceği daha az toplam sıvı mevcuttur. Bu da yan etki ya da olumsuz reaksiyonların yanı sıra aşırı ya da az etki göstererek bazı ilaçların kadınların vücudundaki konsantrasyonunu değiştirebilir.
Hastalıklar da ilaçların kullanımında farklılıklar yaratabilir. Böbrek ya da karaciğer rahatsızlığınız varsa ilaçların vücudunuzda parçalanması ve vücudunuzdan atılması değişiklik gösterebilir. Mide sorunları olanlarda ilaç emilimi zayıf olabilir.
Son olarak bazı insanlar ilaçları farklı şekillerde metabolize eder. Bu da ırksal ya da genetik farklılıklar ile diğer çok anlaşılmayan nedenlerden kaynaklanır. Örneğin Asya kökenli birçok insanda alkolü metabolize eden karaciğer enziminden çok az miktarda bulunur ve sonuç olarak da bu insanlar kolayca sarhoş olabilirler. Aldığınız ilaçlara gösterdiğinizin tepkileri (reçetesiz ilaçlara bile) izleyin ve yan etki ya da olağandışı tepkilerle karşılaşırsanız doktorunuzla görüşün.