Her iki radial nabzı aynı anda palpe etme alışkanlığı elde edilmelidir. Aort anevrizması, idiopatik Takayasu arteriti gibi damar hastalıklarında iki radial nabız arasında amplitüd farkı saptanabilir.Femoral nabzın radialise göre zayıf olması aort koarktasyonu olasılığını akla getirir.
Nabız sayılırken kalp sesleri aynı anda dinlenmelidir. Taşikardi, taşiaritmi ve ekstrasistollerde kalp atımlarından bir kısmı nabızdan duyulmaz. Kalp atım sayısı ile nabız sayısı arasındaki farka defisit denir.
Süt çocukları ve küçük çocuklarda heyecan, yüksek ateş gibi durumlarda nabız sayısının geçici olarak 150-180 dakikaya kadar arttığı gözlenebilir. Bu durum kalp-damar sisteminde bir patoloji işareti değildir. Buna karşın nabızda yavaşlama çok daha önemli bir bulgudur.
Nabız ritminin inspirium süresince hızlanıp,ekspiriumda yavaşlaması çocuklarda sık rastlanan zararsız bir düzensizliktir (solunum aritmisi). Uyku süresinde de nabızda hafif düzen
sizlik olabilir.
Nabzın niteliği birçok kalp hastalıklarının tanısında yol göstericidir. Örneğin aort ve mitral kapak darlıklarında, konstriktif perikarditte nabız zayıftır. Aort yetersizliğinde, ductus ar-teriosus açıklığında nabız sıçrayıcı karakterdedir. Perikarditte inspirium sırasında nabız am-plitüdünde belirgin azalma ile belirlenen paradoksal nabız oluşabilir. Sol ventrikül yetersizliğinde kalp ritminin normal bulunmasına karşın nabızda düzensizlik saptanabilir Cpulsus alternans).
Sistemik muayenede radial ve femoral nabızların yamsıra karotis, popliteal arterler ile ayak arterleri de palpe edilmelidir.