Subdural (dura altında bulunan) Kanama

Bir subdural kanamada, kan sızıntısı genellikle toplardamardan kaynaklanır ve yavaş ilerler, dolayı­sıyla semptomların ortaya çıkması günler hatta haftalar alabilir. (Epidüral bir kanamada, sızıntı bir atardamardan kaynaklanır, dolayı­sıyla semptomlar hızlı bir şekilde gelişir.) Ama saatler ya da haftalar süren bir dönem içinde kötüleşir. Eğer subdural kanama acil bir şekilde teşhis ve tedavi edilmezse, ölüm söz konusu olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Siz veya ailenizin bir üyesi subdural kanama belirtileri gösteri­yorsa, acilen bir doktora görünün (özellikle bir kafa yaralanması geçirmişseniz).

Durumu teşhis etmek için, doktorlar bilgisayarlı tomog­rafi ya da manyetik rezonanslı görüntüleme uygula­yabilir. Bazı küçük hematomlar, vücudunuz tarafından tedrici bir şekilde absorbe edilir ve ameliyat gerektirmez. Mamafih çoğun­lukla, beyin cerrahının kafatasınızda küçük bir delik açması ve hematomu akıtması gerekir. Bu suretle, beyin üstündeki basınç rahatlar.

Daha büyük hematomlar ve pıhtılaşmış kandan oluşanlar, kafata­sının bir bölümünün açılması suretiyle çıkartılabilir. Beyin şişmesi corticosrteroid (steroid yapıda olan) ilaçlar ile kontrol edilebilir.
İyileşme dönemi boyunca ilk 6 ay içinde, amnezi yani bellek yitimi, anksiete ve baş ağrıları yaşayabilir­siniz. Konsantre olma yeterliliğiniz geçici olarak zayıflayabilir.

Subdural kanama bariz şekilde ciddi bir kafa yaralanmasından kaynaklanabilirken; gayet küçük bir yaralanma, örneğin bir kafa çarpması neticesinde de vuku bulabilir. Çocuklar ve yaşlı kişiler, subdural kanamaya daha eğilimlidir.

subdural

SEMPTOMLAR

Uykulu olma, kafa karışık­lığı, şaşkınlık, vücudun bir yanında kısmi felç, dengesizlik, bulantı, sürekli veya iniş çıkışlı baş ağrıları dahil olmak üzere, semptomlar yani belirtiler tedrici ya da aralıklı olarak başlayabilir.