Asıl sıkıntı, hipermetropluktakinin aynısıdır. Yakındaki nesnelerden gelen ışık ışınlarının odak noktası, retinanın arka tarafında kalır ve odak dışındadır. Hipermetroplukta, bunun böyle olmasının sebebi, göz küresinin normalden kısa olmasıdır. Presbiyopide durumun böyle olmasının sebebi, yaşlı merceğin daha sertleşmesi ve esnekliğinin azalmasıdır. Bu da, odak noktasının retinanın önüne gelmesini sağlayan, uyumun gerçekleşmesi için gerekli ışık ışınlarının daha keskin olarak bükülmesini zorlaştırır ya da olanaksız kılar.
Yorgun olduğunuz zaman, geceleri ya da az ışıkta okumak daha da zor olabilir. Presbiyopi, hipermetrop, miyop ya da astigmat olduğunuza bakmaksızın oluşur.
Presbiyopinin ilk belirtisi, basılı malzemeyi kol mesafesinde okumak ihtiyacıdır. Göz kapağı kasının halsizliği, gözü yakın nesnelere odaklamaya çalışırken, başka sorunlara da yol açar. Okuduktan sonra, geçici olarak, uzaktaki nesneleri net olarak görmek de zorlaşabilir çünkü uzaktaki nesneler de odaklanabilmek için uyum gerektirir.
Presbiyopinin yegane çözümü, optik düzeltmedir (okuma gözlükleri veya kontakt lensler). Miyopluk için düzeltici mercekler taşıyan kişiler, çift odaklı gözlüğe (üst kısım uzak görüş içindir ve alt kısım da yakın görüş içindir) ihtiyaç duyarlar ya da iki ayrı gözlük kullanırlar: Biri yakını biri de uzağı görme için.
Birçok eczane, yakına odaklanmayı kolaylaştıran, büyüten okuma gözlükleri satar. Büyüten gözlük almadan önce, doktorunuza uygun ölçü (numara) hususuna dair danışınız.
Presbiyopinin giderek kötüleşmesi yüzünden, 65′li yasaların sonuna kadar yazılan reçeteler sıklıkla değişir. Bu yaşlara gelince de, presbiyopi durağanlasır 65 yaşından itibaren, merceğin esnekliğini kaybetmesi sebebiyle, gözün odaklama yeteneği fiilen durur; bu aşamada, yakını görmek tamamen gözlüklere bağımlı hale gelir. Bununla beraber, miyop olanlar, uzak gözlüklerini çıkartır ve yakın işlerini yaparken daha iyi görürler.