Etil Alkol Zehirlenmesi

Alkol içme yarışına kalkanlar, rakıyı birayla karışık şekilde içenler, bilmeden alkol alan çocuklar gibi bazı zehirlenme olayları dışında, kısa sürede çok miktarda içki içenler de entosikasyona uğrarlar.

Alkol zehirlenmesi tablosu narkoza benzer. Eksitasyon dönemi ile paralizi arasındaki ara döneme ait narkoz tablosuna uyar. Bu sırada hasta ajitedir, hep hareket etmek ister, konuşma bozukluğu olur, periferik vazodilatasyon (yüz ve gözlerin kızarıklığı) dikkati çeker; bol terleme, taşikardi ve denge bozukluğu görülür. Daha sonraki dönemde bulantı, kusma, hipotansiyon ve uyku hali gelişir. Ağır entoksikasyonda ise hasta koma içindedir, Tansiyon daha da düşer, arefleksi, pupilla rijiditesi ve solunum bozuklukları vital tehlike bulunduğunun belirtileridirler. Çocuklarda eksitasyon dönemi görülmez, onlarda bazan erişkinlerde de görülen kramplar hipoglisemi sonucudurlar.

Tanı: Anamnez, DRAGER tübüne alınan solunum havasının ve kandaki alkol düzeyinin incelenmesi ile konur.

Tedavi
a

10 mg. Diazem i.m. yapılarak hastanın eksitasyonu giderilir. Henüz alkol rezorpsiyonu tam olmamışsa Apomorün (5-10 mg. i.m.) ve Novadral (5-10 mg. i.m.) yapılması yararlı olabilir. Bu enjeksiyondan sonra hasta kusar ve henüz rezorbe edilmemiş alkolü dışarı atar.

Hasta uygun bir baş pozisyonunda yatırılır, kusmuğunu aspire etmemesi sağlanır. Gerekirse bir santral analeptik (Aminocardol, Difilin) yapılabilir. Komadaki hastalarda yukarıda anlatılanların bir etkisi olmaz. Eğer henüz midede alkol bulunduğu sanılıyorsa mide lavajı yapılabilir. Onun dışındaki bütün tedavi önlemleri tıpkı Barbitürat entoksikasyonunda olduğu gibidir.