Yakın zamanda ev almayı düşünüyorsanız, iyi araştırma yapmanız gerekiyor. Aman dikkat; kendinizi “ayıplı konut” kavramıyla baş başa bulabilirsiniz.
Konutun ayıbı mı olur demeyin. “Ayıplı konut” kavramı, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da yer alıyor.
Ayıplı konut nedir?
“Ayıplı konut”u doğru anlamak için önce “ayıplı mal” tanımına bakmakta fayda var. Kanunda “ayıplı mal” şöyle tanımlanıyor: Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Ayıplı konutun özellikleri
Peki bir konutun “ayıplı” olduğu nasıl anlaşılır? Ayıplı konutların ortak özelliği imar planı, imar planına uygun jeolojik raporu, mimari projesi, statik-betonarme projesi ve tesisat projesine sahip olmaması… Ayıplı konut satın alanların hakları da yine Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’la korunuyor.
Ayıplı konut sahipleri hangi haklara sahip?
Ayıplı konut satın alanlar, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’la korunuyor. Yasalar ayıplı konut sahibi olan kişileri dört hak tanıyor.
• Ödediği bedeli ispat etmek şartıyla bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme (fesih hakkı).
• Ayıplı konutun, aynı nitelikte ayıpsız bir konutla değiştirilmesi.
• Ayıplı konuta ödenen paradan ayıp oranında bedel indirimi ve iade yapılması.
• Ayıpların ücretsiz ve herhangi bir ad altında bedel talep edilmeden onarımını isteme.
İhbar süresi 30 gün
Ayıplı konut satın alan kişiler, kendilerine tanınan dört haktan sadece bir tanesini seçebiliyor. Başka bir deyişle, bu dört hakkı aynı anda ya da birlikte kullanılamıyor.
Diğer önemli konuysa, ayıplı konutun teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıp ihbarında bulunulması. İhbarı yapan ayıplı konut sahibinin, teslim alınan konuttaki ayıpları kabul etmediğini ve söz konusu ayıplar nedeniyle tercih ettiği yasal haklarını ilgili kişiden talep ettiğini belirtmesi yeterli.
Kaynak: http://blog.zingat.com/konutun-ayibi-olur-mu/