54 şehirde TOKİ kentsel dönüşüm çalışmaları!

TOKİ kentsel dönüşüm çalışmalarını toplam 55 milyon metrekarelik alanda yürütüyor. TOKİ’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında ürettiği 258 bin konutun 68 bin 254’ünü hak sahiplerine teslim etti.

 

 

TOKİ’nin 54 şehir ve 118 ilçede toplam 183 proje ve 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm başlattıklarını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu projelerin 53’ünün tamamlandığını söyledi. Deprem riskinden kent estetiğine, sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümü, bütünleşik temel unsurlar olarak ele aldıklarını vurgulayan Turan, şu değerlendirmede bulundu:

 

 

“Dönüşüm alanlarında geliştirdiğimiz projelerde, bölgedeki vatandaşlarımızın günlük yaşamına ait sosyo-kültürel kabullerine, alışkanlıklarına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Sosyal ve kültürel farkları bir zenginlik olarak ele alıp, projelerimizi, söz konusu değer ve kabulleri, kentsel tasarım ve mimari yaklaşımla harmanlayarak tasarlıyoruz.”

Türkiye’de 20 yıl içerisinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Turan, “Bu kapsamda, İdaremizin 2020 yılına kadar üreteceği 250 bin konutun yüzde 40’ı kentsel dönüşüm kaynaklı olacaktır. Böylelikle hem gecekondu ve kaçak yapı alanları dönüştürülecek hem de alt ve orta gelirli kesimler için üretilecek nitelikli konutlar ile yeni gecekondu bölgelerinin oluşması önlenecektir.” ifadesini kullandı.

 

 

Türkiye’nin büyük yapısal sorunu

Turan, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun Türkiye’nin en önemli yapısal sorunlarından biri olduğunu anımsatarak, “54 il ve 118 ilçede toplam 183, 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu projelerimizin 53’ü tamamlandı. İhalesini yapıp ve çağdaş standartlarda ürettiğimiz 111 bin 474 konutun 68 bin 254’ünü hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik.” dedi.

 

Depreme dayanıklı konut

Türkiye’de yaşanan depremlerin kentsel dönüşümün yürütülmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Turan, şunları ifade etti:

“TOKİ olarak yürüttüğümüz kentsel dönüşüm uygulama alanlarının belirlenmesinde, ‘Deprem Riski’ öncelikli faktördür. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim – 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremleri, kentsel dönüşüm çalışmalarımızda önceliğimizi deprem riskli alanlara vermemizi gerektiğini göstermiştir. İdaremiz tarafından Deprem Risk Alanlarında tamamlanmış ve devam etmek olan projelerimizin kapsamında 170 bin 947 konutu depreme dayanıklı olarak üretmiş olacağız.”

Turan, kentsel dönüşümde uzlaşma ve paylaşmaya dayalı, öncelikle yerinde dönüşüm yaklaşımını esas aldıklarını aktardı. Kentsel dönüşüme yaklaşımlarına ilişkin Turan, şu açıklamayı yaptı:

“Kentsel dönüşüm sürecini açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütüyoruz. Afet riski taşıyan alanlar basta olmak üzere mekan ve yasam kalitesini arttıran projelere öncelik veriyoruz. Kentsel tasarımı yerel mimari doku, mahalle kültürü ve yatay mimari anlayışıyla şekillendiriyoruz. Dönüşüm alanlarında ikamet eden vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik profilini doğru tanımlayarak, farklı gelir gruplarına dönük sosyal bütünleşmeyi sağlayan projeler geliştiriyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimiz ile gecekondu ve sağlıksız konut alanları dönüştürülürken, dar gelirli vatandaşlarımız için ürettiğimiz nitelikli konutlarla yeni gecekondu bölgelerinin oluşmasını da önlüyoruz.

Dönüşüm yaptığımız yerlerde yatay mimari konsepti uyguluyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. İlk üretimlerimizi Mardin, Diyarbakır, Nevşehir, Kars, Muş, Malatya, Şanlıurfa, Kocaeli, İstanbul, Gaziantep, Konya, Manisa illerinde gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte projelerimizde farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürü kavramının öne çıktığı sosyal yaşam alanlarının tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca, tüm projelerimizde yerel mimari ve detaylarına öncelik verilerek, farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özelliklerini de yansıtılmaktadır. Örneğin, Mardin’de kemerleri, Nevşehir’de Kapadokya’nın tüflerden oluşan yöre coğrafyasına ait taşlarını kullanıyoruz.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/54-sehirde-toki-kentsel-donusum-calismalari/

TOKİ kuralı konut satışlarına yoğun talep

Son 14 yıllık süreçte yılda ortalama 46 bin 357 konut üreten TOKİ, bu rakamı 2016 yılında 64 bin 822’ye çıkararak, konut üretimini yüzde 40 artırdı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut ve sosyal donatı üretim hedefini her yıl artırdıklarını, İdarenin son bin günde toplam yatırım bedeli yaklaşık 21,8 milyar liralık 521 ihaleyi sonuçlandırdığını kaydetti.

 

 

Bu sürede TOKİ’nin, 120 bin 15 konut ve 3 bin 361 sosyal donatıyı ihale ettiğini aktaran Turan, şu bilgileri verdi:

“14 yıllık konut üretim sürecinde gerçekleştirilen toplam yatırım bedelinin yüzde 25,5’ini, ihale edilen toplam konutların yüzde 18,6’sını, teslim edilen konutların yüzde 20,9’unu, satılan konutların yüzde 12,5’ini, açılan restorasyon kredisinin yüzde 36,6’sını, ihale edilen okulların yüzde 6,5’ini, ihale edilen hastanelerin 5,3’ünü, ihale edilen camilerin yüzde 20,6’sını, ihale edilen yurt/pansiyonun yüzde 15,4’ünü, kamu hizmet binalarının yüzde 39,3’ünü bin günde yaptık.”

 

 

“Konutlara yüzde 500 başvuru oldu”

Son 14 yılda ortalama 46 bin 357 konut ürettiklerini belirten Turan, bu rakamı 2016 yılında 64 bin 822’ye çıkararak, konut üretimini yüzde 40 artırdıklarına dikkati çekti.

Son yıllarda kuralı konut satışlarına yoğun talep aldıklarını söyleyen Turan, “Geçen yıl satışa sunduğumuz konutlara yüzde 500 başvuru oldu.” dedi.

 

“2016 TOKİ’nin yatırım yılı oldu”

Sektörün öncü kuruluşu olarak, geçen yıl yaşanan terör olayları ve 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen konut üretimini artırdıklarını ifade eden Turan, 2016’da Türkiye’deki konutların yüzde 9’unu TOKİ’nin ürettiğini aktardı.

 

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-kurali-konut-satislarina-yogun-talep/