TOKİ’den ayda 226 liraya ev!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), dar ve orta gelirli aileler için ayda 226 liraya ev sahibi yapıyor. TOKİ konut projelerinde uygun taksitli konut fırsatı kapsamında 1.313 konut kura ile, 1.837 konut ise açık satışa sunuldu.

TOKİ tarafından açık satış yöntemiyle satışa sunulan 57 proje 7 şehirdeki konutları kapsıyor. Kuralı satışların gerçekleşeceği TOKİ konut projeleri ise 5 şehri kapsıyor.

 

Açık satış yöntemiyle satışa sunulan TOKİ konut projeleri

• Ankara Mamak’ta 113 konut için aylık 226 TL

• Çankırı Kurşunlu’da 156 konut için aylık 338 TL

• Denizli’deki 35 konut için aylık 789 TL

• Konya’daki 209 konut için aylık 639 TL

• Niğde Çamardı’da 42 konut için 473 TL

• Samsun Ladik’teki 16 konut için 497 TL

• Şanlıurfa Viranşehir’de 126 konut için aylık 313 TL

 

Kura yöntemiyle satışa sunulan TOKİ konut projeleri

• Adana Yüreğir’de 412 konut

• Erzurum Palandöken Malmeydanı 2. etapta 594 konut

• Karabük Safranbolu Akçasu Mahallesi’nde 192 konut

• Sakarya Sapanca’da alt gelir grubundan 145 konut

 

 

TOKİ Başkanı açıklaması

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, ayda 226 liraya ev sahibi olma fırsatı sunan çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

“Vatandaşlarımızı 226’dan başlayan taksitlerle, uzun vadeli ödeme koşullarıyla yuva sahibi yapıyoruz. Açık satış yöntemiyle yapılan satışlarda, konut alıcıları ilgili banka şubelerinden seçtikleri konutun peşinat tutarını yatırarak gayrimenkul satış sözleşmesi imzalıyor. Peşinat bedeli, borç bakiyesinden düşülerek kalan tutar taksitlendiriliyor.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/tokiden-ayda-226-liraya-ev/

TOKİ’den Anadolu’ya 450 bin konut!

T.C Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Anadolu’ya konut yapmak için harekete geçti. 2023 hedefi 500 bin konut olan TOKİ, Anadolu’nun farklı şehirlerinde 400-450 bine yakın konut inşa edecek. 

 

Ayda 500 lira taksitle ev sahibi olma imkânı

Türkiye’nin her şehrinde yoğun taleple karşılaştırdıklarını belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, yıl içinde 15-20 şehirde yeni ve büyük ölçekli proje başladıklarına dikkat çekerek, “Şanlıurfa’da 3-4 bin konut var başladığımız. Diyarbakır’da ise neredeyse 3 bin yeni konut. Gaziantep’te 3 bin olan konut sayımız, yıl içinde 7 bine çıkacak. Manisa’da da 5 bin 500 konutluk projemiz var. Bunların hepsi sadece bir yılda başlanan, devasa projeler. Anadolu’nun birçok yerinde maksimum 500 lira taksitle, kira öder gibi ev sahibi yapıyoruz” diye konuştu. 

 


 

TOKİ projelerine nasıl başvurulur?

• TOKİ’den ev satın almak istiyorsanız sürekli olarak bu projeleri takip etmeniz gerekiyor. TOKİ’nin tüm illerdeki en yeni projelerini TOKİ’nin web sitesinden ya da Zingat.com haberler sayfasından takip edebilirsiniz.

• Satın alacağınız ev kuralı ya da dar gelirlilere yönelik projeyse mutlaka o projenin bulunduğu şehirde ikamet etmeniz ya da nüfusunuzun o ilde kayıtlı olması gerekiyor.

• TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor.

• Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/tokiden-anadoluya-450-bin-konut/

TOKİ bütün çalışmalarında Türk Lirası kullanıyor

“Hiçbir işimizi döviz ile yapmıyoruz. Yüzde yüz milliyiz.” diyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ konut üretiminin en yüksek rakama 2016 yılında ulaştığına dikkat çekti.

 

TOKİ, Türk Lirası kullanıyor
TOKİ Başkanı Turan, İdarenin bütün çalışmalarında Türk Lirası kullandığını belirterek, “Yüzde yüz milliyiz. TOKİ dün ve bugün olduğu gibi bundan sonra da vatandaşlarımıza ümit olmaya devam edecektir.” dedi.

 

 

TOKİ konut üretiminde rekor yılı 2016

TOKİ’nin son 13 yılının en yüksek konut üretimini yaptığı yılın 2016 olduğunu ifade eden Başkan Turan, bu yıl 64 bin 200 sosyal konut üretimini tamamlayacaklarını ifade etti:

“TOKİ, 1984 yılında kurulmasına rağmen 2003’e kadar 43 bin konut üretebildi. İdaremizin yükselişe geçtiği yıl, 2003 yılıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde Toplu Konut İdaresi, Başbakanlığa bağlandı. Böylelikle 2003 yılından başlayan süreçle beraber 2003-2016 yılları arasında 754 bin konut ürettik. 1984-2003 yılları arasında 43 bin konut üreten bir İdareden, 2003-2016 yılları arasında 754 bin konut üreten İdare olduk. 2016 yılını 64 bin konut ile tamamlıyoruz. Bu, şu demektir, 19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden sadece 2016 yılında 64 bin konut üreten bir İdare olduk. Bu yıl yaptığımız 64 bin 200 konutun 1.300’ü hariç tümü sosyal konuttur.”

 

 

TOKİ’nin 2017 hedefi 65 bin sosyal konut

• TOKİ’nin toplam iş gücü içerisinde konut inşası yüzde 50’lik bir oranı kapsıyor.

• 2016 yılında 64 bin 200 konut üretti.

• Bu yıl üretilen 64 bin konutun 14 bini, evi olmayan emekli vatandaşlara verildi.

• 2017 yılında 65 bin sosyal konut inşa edilmesi hedefleniyor.

• 2016-2019 yılları arasında 250 bin konut inşa edecek. Ana amaç, 2023 yılına gelindiğinde 500 bin konut üretmiş olmak ve Türkiye’de yaşayan 6 milyon vatandaşın TOKİ’nin yaptığı konutlarda yaşıyor olması.
“TOKİ olarak yaptığımız bütün konutları satıyoruz”

TOKİ Başkanı, stok olarak en fazla bin konutun bulunduğunu da belirterek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Biz yaptığımız bütün konutları satıyoruz. Bu yıl da yaptığımız bütün konutları sattık. Hatta birçok vilayette piyasaya bin konut arz ediyorsak, 10 bin başvuru alıyoruz. Arz ettiğimiz konutun 5-10, hatta 50 katı müracaat alıyoruz. Dolayısıyla, yaptığımız konutlardan çok daha fazla talep geliyor.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-butun-calismalarinda-turk-lirasi-kullaniyor/

Yatay mimari nedir?

Son yıllarda özellikle İstanbul için “yatay mimari” önerisi sıkça gündeme geliyor. Çünkü büyük şehirlerde hızla artan dikey mimari yaklaşımı şehrin mimarisine ve siluetine zarar veriyor. Peki, yatay mimari nedir? İstanbul gibi köklü şehirlerde yatay yapılaşma mümkün mü? İşte yatay mimari ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Özellikle metropollerde yaşanan arazi sıkıntısı gayrimenkul geliştiricilerini dikey mimariye yöneltiyor. Ancak gün geçtikçe artan dikey mimari yaklaşımı şehirlerin siluetini bozmaya başladı. Şehirlerde dikey mimariyi en iyi gökdelen ve rezidanslar temsil ediyor. Yatay mimari; şehrin inşasında enine gelişen yapılara yer verilmesini kapsıyor. Yatay yapılaşma, doğayla iç içe olmak için de fırsat sunuyor. Dikey yapıların aksine, yatay yapılar aslında Türkiye insanın alışkın olduğu bir değeri hatırlatıyor. Sıcak ve samimi bir ortam sunuyor. Özellikle tarihi değerleri olan yerlerde, bölgenin dokusunu bozmamak adına yatay mimarinin tercih edilmesi daha uygun görünüyor. Çünkü uzun binalar, şehrin tarihi dokusunu deforme ediyor.

Yatay mimari TOKI

İstanbul’da yatay mimari mümkün mü?

Son zamanlarda özellikle İstanbul için yatay mimari ihtimali daha sık dile getirilmeye başlandı. Peki, gerçekten İstanbul’da yatay yapılaşma mümkün mü? Şehircilikte uzman isimler, İstanbul’da yatay yapının şu andan sonra çok mümkün olmadığını dile getiriyor. Gün geçti nüfusu artan şehirde, artık konut inşa edilecek arsa bulmak oldukça zor. Ancak uzmanlar, İstanbul’un tarihi ve siluetini belirginleştiren bölgelerinde yatay mimarinin zorunlu olduğunu dile getiriyor. Diğer yandan şehrin uzağında inşa edilen bölgelerde yatay mimariye uygun örnek konut projelerinin üretilebileceği belirtiliyor. Son yıllarda TOKİ yatay yapılaşma konusunda adımlar atarak, bazı bölgelerde yatay konutlar üretmeye başladı.

 

Yatay mimari Türkiye’ye daha uygun
Türkiye’nin hem kültürüne hem de tarihi dokusuna daha uygun olan yatay yapılaşma, şehirleşme açısından estetik kaygılarını da tam anlamıyla gideriyor. Dikey yapılar, insanları birbirinden uzaklaştırdığı gibi komşuluk ilişkileri de gittikçe zayıflıyor. Yatay yapılar, sağlıklı ve düzenli bir yaşam olanağı sağlıyor ve kişilerin çevreden izole olmasını engelliyor. Yatay mimari, toprakla temas halinde olmak insanlara hem huzurlu hem de sağlıklı yaşam olanakları sunuyor. Rezidansların, insanlara sağladığı kolaylıklar elbette tartışılmaz. Ancak rezidansların sağladığı avantajların yanında çok yüksek katlı binalar insanda izole edilmişlik hissi yaratıyor. Bu da yalnızlık hissine neden oluyor. Tam da bu yüzden, günümüzde revaçta olan yatay mimari yapıları daha çok ilgi görüyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yatay-mimari-nedir/

TOKİ’de “satılık oda” dönemi başlıyor!

Bütçesi yetmeyen vatandaşlar TOKİ’den “satılık oda” alabilecek. Gayrimenkul yatırım fonlarının portföyüne giren TOKİ, artık metrekare üzerinden oda satışı yapabilecek. Sermaye Piyasası Kurulu’nun çıkardığı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde değişiklik yapıldı ve yeni tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TOKİ’den konutta metrekare satışı

AA’nın haberine göre yeni düzenlemeyle TOKİ, belediye ve İller Bankası başta olmak üzere kamunun ürettiği konutlar artık pay olarak yatırımcılara satılabilecek. Böylece bir ev parasından çok daha düşük tasarrufu olan yatırımcılar, aldıkları fon payları sayesinde TOKİ’den evin bir odasını, mutfağını ya da sadece salonunu satın almış olacaklar.

 

 

Tebliğe yeni eklenen madde ile gayrimenkul projelerine yatırım bakımından, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İller Bankası AŞ, belediyeler ile bunların bağlı ortaklıkları, iştirakleri veya yönetim kuruluna aday gösterme imtiyazının bulunduğu şirketler tarafından gerçekleştirilen inşaat ruhsatı alınmış projeler kapsamındaki bağımsız bölümler, inşaatın tamamlanma oranına bakılmaksızın fon portföyüne dahil edilebilecek.

Kaynak: http://blog.zingat.com/tokide-satilik-oda-donemi-basliyor/