Elektrik Şoku

ilkyardim

Yüksek voltajlarda kişi havaya savrulabilir ve kafa, boyun ve sırt yaralanmaları geçirebilir. Yüksek voltajlı elektrik yerde de iletilebilir. Ayaklarınızda karın­calanma hissediyorsanız elektrik kesilene kadar bu bölgeden uzaklasın.

Anında bakım: Yardım istemesi için birilerine seslenin ya da siz 112’i arayın. Güç kaynağının kapatıldığından emin olana kadar herhangi bir şekilde kişiyi hareket ettirmeye ya da kişiye dokunmaya çalışmayın. Sonra da ağaç dalı, süpürge sapı ya da kuru bir tahta kullanarak kişiyi elektrik kayna­ğından uzaklaştırın.

Havayolunu, nefes almayı ve kan dolaşımını. kontrol edin. Kanama olup olmadığına bakım ve tıbbi yardım gelene kadar kişinin yanından ayrılmayın. Yara sızlıyorsa üzerine sargı bezi koyabilirsiniz.

Şok

Çok fazla kan kaybedilen bir yaralanma (iç ya da dış) ya da ciddi enfeksiyon, aşın dozda uyuşturucu kullanımı, kalp sorun­ları, ciddi alerjik reaksiyonlar ya da zehirlenme sonucu şok gelişebilir. Ayrıca uzun süren şiddetli ishal ve kusma sonrasında da şok durumu yaşanabilir.

sok

Belirtileri akıl karışıklığı, huzur­suzluk, titreme, cildin solması ya da mavileşmesi, cildin soğuk ya da nemli olması, nefes almanın çok yavaş ya da hızlı olması ve bilinç kapanmasıdır.

Anında bakım: Birisinden yardım çağırmasını isteyin ya da siz 112’i arayın. Havayolunu, nefes almayı ve kan dolaşımını kontrol edin. Kişinin üzerin­deki dar kıyafetleri çıkarın. Şoka neden olan hastalığı ya da yaralan­mayı tedavi edin.

Sırt ya da boyun yaralanma­sından şüphelen­miyorsanız kişiyi yaralanma ya da hastalığına bağlı olarak yatay ve rahat bir pozisyonda tutun. Kişiyi sıcak tutun ve sağlık yardımı gelene kadar yarımdan ayrılmayın.