Fransızca kökenli olan Akrilik, Akroliğin asitlenmesi sonucunda meydana gelmektedir. Sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adı olarakta bilinmektedir. Keskin bir kokusu olmakla birlikte renksiz de olan bir tür asittir. Akrilik asitler; ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılırsa bunun sonucunda oluşan polimerlerin genel adına “akrilik” adı verilmektedir. Akriliğin kimyasal formülü CH2=CH COOH’dür.
– Akrilik boya reçinesinden elde edilir. Akrilik çabuk kuruyabilen ve boya maddelerine kolay karışan maddedir. Hem suluboyanın parlaklığını, hem de yağlı boyanın kıvamını verir. Isı ve diğer bozucu etkilere karşı yağlıboyadan çok daha fazla dayanıklı olduğu gözlenmiştir.
Etiket: reçine
Pelesenk Ne Demek? Pelesenk Nedir?
Arapça kökenli pelesenk kelimesi Türkçede bazı bitkilerden çıkartılan kokulu reçine, gereksizce tekrarlanan söz, dağılmış, yayılmış anlamına karşılık gelir. Konuşurken sürekli tekrarladığımız sözcükler için pelesenk ifadesi kullanılır. Ağzımıza takılmak olarak da tabir edilebilecek olan bu olay herhangi bir şarkının istek dışı bir şekilde sürekli tekrarlanması durumu şeklinde de görülebilir.
- Pelesenk kerestesinden faydalanılan bir ağaç türüdür. Kerestesine de pelesenk adı verilir. Bu kereste kırmızı, mavi ve mor renklerinde olabilir.
- Tekerlek çıkmasın diye mazının ucuna bir çivi takılır. Bu çiviye pelesenk adı verilir.
- Pelesenk ağacından tespih ve benzeri eşyalar da yapılır.
CAVİ REÇİNESİ
Agathis aıtsîralis Salisb. (Pinaceae) türünden meydana gelmiş ve zamanla fosilleşmiş bir oleore-
sinadır. Bu tür 25-35 m yükseklikte, yaprakları mızrak biçiminde, gövdesi bol reçineli ve kışın yaprak dökmeyen gösterişli bir ağaçtır. Yeni Zelan-dada ormanlar meydana getirir. Bu ormanlarda meydana gelmiş olan oleoresina uzun zaman toprak altında kalarak fosilleşmiştir. Halen toprak kazılarak, 7-8 kg. ağırlığında parçalar halinde dışarı çıkartılmaktadır (1).
Soluk sarı veya yeşilimsi sarı renkli, donuk, üzeri topraklı, terementi kokulu ve değişik büyüklük ve biçimde parçalardır. Kaynar alkolde tamamen çözünür.
Uçucu yağ, rezin, reçine asitleri, acı maddeler ve diğer bileşikler taşımaktadır/
Boya, cila ve muşamba endüstrisinde mühim bir ilkel maddedir.
Halen İstanbul aktarlarında Cavi reçinesi yerine Sumatra asilbendi (Resina Benzoe Sumatra) verilmektedir.
Diğer isimler: Kovri, Kauri.