Astigmat

Miyopluk ya da hipermetroplukla birlikte oluşan astigmatizm, hayat boyu sabit kalma eğilimlidir.

Genellikle, astigmatizm, gözlük veya korneanızın kavisle­rini, hastaya göre ayarlayan kontak lensle düzeltilir. Yüksek dereceli astigmatizm, sert kontakt lens gerektirir.

astigmat1

Eğer, çok daha ciddi bir astig­matizm durumunuz varsa, dokto­runuz, astigmatik keratotomi adı verilen, cerrahi bir işlem önerebilir. Bu işlem, radyal keratotomiye benzer ancak, daha az çizik gerektirir.

Astigmatik keratotomide, korneanın içinde, kavis şeklinde çizikler yapılır. En ağır ve ileri durumlarda, kornea nakli gereklidir.

Ani Görme Bozukluğu

Ani görme bozukluğunun, birçok sebebi olabilir. Acil göz vakalarında, hifema diye de bilinen, gözün içinde hareket eden sıvının içinde kanama olabilir, şeker hastalığı retinopatisinde olduğu gibi gözdeki camsı jelin içinde kanama, retina dekolmanı, görme sinirlrinde iltihap (optik nörit) ve geçici arterit olabilir.

Acil beyin vakalarının neden olduğu görme kayıplarında, geçici iskemik ataklar, küçük felçler ve beyin tümörleri vardır. Tedavi sebebe göre değişir. Migrenden kaynaklanan baş ağrısı, olası bir ani görme bozuk­luğu sebebidir. Bu durumda, görme bozukluğu 15 dakikadan az sürer ve genellikle ışık kırpışmaları veya karanlık spotlar eşliğinde olur, akabinde de baş ağrısı gelir. Eğer geçici görme bozukluğunuzun sebebinin migren olduğundan eminseniz, hemen doktorunuza baş vurmanıza gerek yoktur.

Presbiyopi

Asıl sıkıntı, hipermetropluktakinin aynısıdır. Yakındaki nesnelerden gelen ışık ışınla­rının odak noktası, retinanın arka tarafında kalır ve odak dışındadır. Hipermetroplukta, bunun böyle olmasının sebebi, göz küresinin normalden kısa olmasıdır. Presbiyopide durumun böyle olmasının sebebi, yaşlı merceğin daha sertleşmesi ve esnekliğinin azalmasıdır. Bu da, odak nokta­sının retinanın önüne gelmesini sağlayan, uyumun gerçekleşmesi için gerekli ışık ışınlarının daha keskin olarak bükülmesini zorlaş­tırır ya da olanaksız kılar.

presbiyopi_neden_olusur_big

Yorgun olduğunuz zaman, geceleri ya da az ışıkta okumak daha da zor olabilir. Presbiyopi, hipermetrop, miyop ya da astigmat olduğunuza bakmaksızın oluşur.

Presbiyopinin ilk belirtisi, basılı malzemeyi kol mesafesinde okumak ihtiyacıdır. Göz kapağı kasının halsizliği, gözü yakın nesnelere odaklamaya çalışırken, başka sorunlara da yol açar. Okuduktan sonra, geçici olarak, uzaktaki nesneleri net olarak görmek de zorlaşabilir çünkü uzaktaki nesneler de odaklana­bilmek için uyum gerektirir.

Presbiyopinin yegane çözümü, optik düzeltmedir (okuma gözlük­leri veya kontakt lensler). Miyopluk için düzeltici mercekler taşıyan kişiler, çift odaklı gözlüğe (üst kısım uzak görüş içindir ve alt kısım da yakın görüş içindir) ihtiyaç duyarlar ya da iki ayrı gözlük kullanırlar: Biri yakını biri de uzağı görme için.

Birçok eczane, yakına odaklanmayı kolaylaştıran, büyüten okuma gözlükleri satar. Büyüten gözlük almadan önce, doktorunuza uygun ölçü (numara) hususuna dair danışınız.

Presbiyopinin giderek kötüleş­mesi yüzünden, 65′li yasaların sonuna kadar yazılan reçeteler sıklıkla değişir. Bu yaşlara gelince de, presbiyopi durağanlasır 65 yaşından itibaren, merceğin esnek­liğini kaybetmesi sebebiyle, gözün odaklama yeteneği fiilen durur; bu aşamada, yakını görmek tamamen gözlüklere bağımlı hale gelir. Bununla beraber, miyop olanlar, uzak gözlüklerini çıkartır ve yakın işlerini yaparken daha iyi görürler.

Hipermetropluk

Hipermetrop olan çocuklar ve genç yetişkinler, genellikle bulanık görme sıkıntısı yaşamazlar zira uyum sayesinde telafi edebilirler. Uyum esnasında kaslar, merceği daha yuvarlak hale getirirler böylece odak noktası retinanın ön kısmına gelir ve net bir görüntü oluşur. Kişi yaşlandığı zaman, göz merceği daha az esnekleşir ve uyum daha zorlaşır.

hipermetropluk

Düzeltilmemiş hipermetrop­luğu olan birinin belirtisi yoktur ya da çok az vardır. Bununla beraber, yalanda olan nesneleri net olarak görenler, okurken baş ağrısı ya da göz yorgunluğu çekebi­lirler, bunun da sebebi muhte­melen, göz kapağı kaslarının fazla çalışarak uyum aracılığıyla sorunu düzeltmeye çalışmasıdır.

Hiper­metrop olan kişilerin birçoğu orta yaşlardan itibaren, düzeltici gözlük ya da kontakt lense ihtiyaç duyarlar.

Hipermetropluk, ince kenarları ve kalın merkezleri olan gözlükler ya da kontakt lenslerle kolayca düzeltilebilir. Bu dışbükey mercekler, yakın nesnelerden gelen ışığı merceğe ve retinaya düşmeden büker ve odak noktası retinanın üstünde oluşur.