Arapça kökenli muhalif kelimesi Türkçede bir tutuma, bir görüşe karşı olan, aykırı olan gibi anlamlara karşılık gelir. Siyasi bir terim olarak çok sık rastladığımız bu terim genel olarak bir veya bir çok teze karşıtlıklar üretmek, karşıt tezler oluşturmak yönünde ilerlese de bazen hiç bir karşıtlığı ortaya koymadan sadece beğenmeme, var olanı istememe tutumu üzerine de şekillenebilir.(Yani muhalif olmayı iki gruba ayıracak olursak 1. yöntem; “x olmasın y olsun” ise 2. yöntem; “x olmasın” dır.)
Etiket: karşı
Aleyhine Ne Demek? Aleyhine Nedir?
Arapça kökenli aleyhine kelimesi Türkçede karşısında olan, karşı gibi anlamlara karşılık gelir. Bu kelimenin kökü aleyh, karşıtı yani zıt anlamlısı ise lehinedir. Türkçeye Arapçadan yerleşmiş olan leh ve aleyh sözcüklerini günlük konuşma dilimizde sıkça duyabilirsiniz. Leh ve aleyh kavramlarını farkında olarak yada olmayarak her durum için gündemimize getiririz aslında. Mesela bir durumla karşılaştığımızda tepkilerimizi belirleyen o durumun lehimize mi aleyhimize mi geliştiği yargımızdır. Yani leh ve aleyh kavramları düşünce sistematiğimiz içerisinde yer sahibidir.
Anti Ne Demek? Anti Nedir?
Herhangi bir şeyin karşıtı veya ona karşı olan. Genellikle karşı olunan şeyin başına getirilir. (bkz; anti kapitalist)
- Bir zamanlar İstanbul’un duvarlarını süsleyen graffiti sanatçısı.
- Anti kapitalist Müslümanlar; kapitalizmin İslama aykırı olduğunu söyleyen ve kendini anti kapitalist olarak nitelendiren topluluk.
Muhalefet Ne Demek? Muhalefet Nedir?
Arapça kökenli muhalefet kelimesi Türkçede bir tutuma, bir davranışa, bir düşünceye karşı olma durumu, aykırılıktır. Bu aykırılık durumu siyasi nedenlerden olabileceği gibi pek çok durumda da ortaya çıkabilir. Örneğin bir yerde baz istasyonu yapılacaksa o yerde yaşayan insanlar buna karşı duruyorsa, tutum alıyorsa, yapılmaması yönünde girişimlerde bulunuyorlarsa bu da muhalefettir. Demokrasilerde iktidar partisi dışında ki partilere muhalefet partisi denir. Bu muhalefet iktidar partisinin denetlenmesi, yürütme gücünün yükselmesi için gereklidir. Aynı zamanda bu muhalefet partileri iktidar partisine oy veren kesimlerin dışında kalanları temsil eder ve parlamento da belli bir ölçüde onları da yönetime katar.
- Gençlik Muhalefeti; Üniversite ve lise öğrencilerinin örgütlendiği gençlik hareketidir.