Faşist ne demek? Faşist nedir?

Faşist ne demek, Faşist nedir;

Bu düşünceyle faşizan kavramı da ortaya çıkmıştır. Bu kelime de faşizmle bağı olan veya faşizmi düşünce olarak benimsemiş kişiye verilen sıfattır. Bazen politik olarak bir devlete kişiye veya ideolojiye de denebilmektedir
Bu düşüncenin karşısında komünizm, liberalizm, demokrasi gibi düşünce akımları karşı duruş sergiler.

Türleri tarihte şöyledir;

Nasyonal Sosyalizm

·         Falanjizm

·         Ustaşa

·         Peronizm

·         Reksizm

·         Japon militarizmi

Demokrasi Ne Demek? Demokrasi Nedir?

Sözlük anlamı olarak baktığımızda bu kelimeye “halkın egemenliği” olarak rastlayabiliriz. Demokrasi bir rejim değil yönetme aygıtıdır. En temel tanımı çoğunluğun iktidarı, azınlığın haklarının korunmasıdır. Kapitalist toplumda demokrasiyi “burjuva demokrasisi” olarak ifade edebiliriz. Temsili demokrasi ve katılımcı demokrasi olarak 2 grupta değelendirilebilir. Temsili demokrasi oy hakkı bulunan kişilerin temsilciler seçmesi ve yürütme yetkisine sahip bir mecliste bu temsilciler tarafından temsil edilmesidir. Katılımcı demokrasi güçlü yerel yönetim ve yerel meclislerle bireylerin doğrudan katılımcı olarak yürütmenin içerisinde söz sahibi olması olarak ifade edilebilir. Seçme ve seçilebilme hakkı, ifade özgürlüğü, azınlığın haklarının korunması demokrasinin temel ilkelerindendir.

  • Yunanca “Demos” halk ve “Kratos” otorite kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Eski Yunan şehir (site) devletlerinde ortaya çıkan bir yönetme aygıtıdır.
  • Demokratik; demokrasiye uygun
  • Demokrat; demokrasi yanlısı

Muhalefet Ne Demek? Muhalefet Nedir?

Arapça kökenli muhalefet kelimesi Türkçede bir tutuma, bir davranışa, bir düşünceye karşı olma durumu, aykırılıktır. Bu aykırılık durumu siyasi nedenlerden olabileceği gibi pek çok durumda da ortaya çıkabilir. Örneğin bir yerde baz istasyonu yapılacaksa o yerde yaşayan insanlar buna karşı duruyorsa, tutum alıyorsa, yapılmaması yönünde girişimlerde bulunuyorlarsa bu da muhalefettir. Demokrasilerde iktidar partisi dışında ki partilere muhalefet partisi denir. Bu muhalefet iktidar partisinin denetlenmesi, yürütme gücünün yükselmesi için gereklidir. Aynı zamanda bu muhalefet partileri iktidar partisine oy veren kesimlerin dışında kalanları temsil eder ve parlamento da belli bir ölçüde onları da yönetime katar.

  • Gençlik Muhalefeti; Üniversite ve lise öğrencilerinin örgütlendiği gençlik hareketidir.