Yatırım amaçlı gayrimenkul alacaklar dikkat!

Gayrimenkul, aynı zamanda bir yatırım aracı… Mevduat piyasaları ya da altın koşullardaki değişimlere göre artış ya da düşüş yaşayabiliyor. Buna karşın gayrimenkul, Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş’ın da ifade ettiği gibi, “her zaman artan bir kârlılık getiren tek yatırım”. Peki birikimlerini değerlendirmek için gayrimenkul yatırımını tercih edenler ne yapmalı?

İşte Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş’tan, gayrimenkul yatırımı yapacaklar için rehber niteliğinde öneriler!..

2016 yılında gayrimenkul sektöründe 1,5 milyon satış rakamına ulaşılacağını söyleyen Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, gayrimenkul yatırımı yapacaklara önemli tüyolar verdi. İşte Gökhan Taş’ın cümlelerinden alıntılarla gayrimenkul yatırımında dikkat edilecekler:

1. Yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyenler metrekaresi düşük, herkesin alabileceği daireleri tercih etmeli. Bu tür daireler, aynı zamanda çok daha kolay satılabiliyor.

2. 1 milyon TL’lik daire almak yerine, bu parayla 4 tane küçük daire almak daha avantajlı olacaktır. Daire alanların tercihi ara kat olmalı.

3. Site içinde, sosyal yaşamın olduğu yerlerde satış daha kolay olur.

4. Dükkan, ofis gibi ticari gayrimenkul yatırımlarının daha fazla kira getirisi olur.

5. Gayrimenkul sektörünün kalbi İstanbul olmasına rağmen, gelecek yıllarda Balıkesir ve Bursa da çok fazla değer kazanacak.

6. Köprülere yakın ya da sahil şeridindeki yerler, merkezi semtler daha yüksek kira getirisi sağlıyor.

7. Markalı projeler ise şehrin çeperlerinde yer alan semtlere prestij kazandırıyor ve konut almak isteyenler için çekim merkezi haline getiriyor.

8. Nitelikli konut projelerinin yer aldığı Esenyurt ve Beylikdüzü gibi ilçeler, orta ve dar gelirlilerin konut sahibi olma imkânı bulduğu yerler olarak öne çıkıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yatirim-amacli-gayrimenkul-alacaklar-dikkat/

İstanbul’da ofis kiralamadan mutlaka bilmeniz gerekenler!

İstanbul’da ofis yatırımı yapmayı ya da yeni bir ofis kiralamayı düşünüyorsanız, İstanbul’daki ofislerin kira, stok ve doluluk oranlarını mercek altına alan bu araştırmanın sonuçlarına bakmalısınız. Araştırmanın sahibi EVA Gayrimenkul, ofis stoğu ile ilgili gelecek 3 yıl içerisinde hızlı bir büyüme bekliyor.

 

İstanbul’un AVM’li yeni konut projeleri için tıklayın!

 

İstanbul’da merkezi iş alanları gelecekte bu ilçelere kayacak
İşte İstanbul’daki ofislerin kira, stok ve doluluk oranıyla ilgili yapılan Ekim 2016 tarihli araştırmanın öne çıkan sonuçları:
• Bugün İstanbul’da 4,5 milyon ofis stoku var.
• Bu rakamın 3 yıl sonra yaklaşık 6 milyon 900 bin metrekareyi geçmesi bekleniyor.
• Merkezi iş alanı Kağıthane-Seyrantepe ve KartalMaltepe bölgelerine kayacak. Maslak hattındaki merkezi iş alanlarında gelişim sürecek.
• Ofis tiplerinde ise karma ve konsept projelerin yükselişe geçmesi bekleniyor.
• İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Anadolu Yakası’ndan yaklaşık 700 bin metrekare daha fazla mevcut stok bulunuyor.
• Gelecek ofis projelerine bakıldığında ise, özellikle Ataşehir’de hayata geçirilecek Finans Merkezi projesiyle birlikte Anadolu Yakası’ndaki ofislerin Avrupa Yakası’ndaki toplama yaklaşacak büyüklükte gelişmesi öngörülüyor.

 

 

İstanbul Avrupa Yakası ofisleri metrekaresi 9 dolardan başlıyor
• Avrupa Yakası genelinde A sınıfı ofislerde ortalama metrekare birim kira değeri 16-33 dolar arasında değişiyor.
• A sınıfı ofislerde Şişli-Mecidiyeköy aksı, Avrupa Yakası’nın en yüksek doluluk oranına sahip bölgesi. Bu aksta bulunan Levent-Etiler bölgesi ise 30 dolarlık aylık metrekare fiyatıyla en yüksek ortalama birim kira değerine sahip.
B sınıfı ofislerde Maslak bölgesi, ortalama 16 dolar metrekare değerde.
• Avrupa Yakası’nın en düşük birim kira değeri Havaalanı bölgesi, Güneşli ve Halkalı’da yer alan ofisler için geçerli.
• Bu bölgede ofislerin ortalamada aylık metrekareleri A sınıfında 12 dolar, B sınıfında ise 9 dolar civarında.

 

 

İstanbul Anadolu Yakası ofisleri metrekaresi 6 dolardan başlıyor
• A sınıfı ofislerde Kavacık, Anadolu Yakası’nın en yüksek doluluk oranına sahip bölgesi.
• Anadolu Yakası’nda en lüksek birim kira değerine ofisler Ataşehir ve Kadıköy-Kozyatağı bölgesinde yer alıyor. Bu bölgelerdeki A sınıfı ofislerin ortalama metrekare birim kira değeri 22 dolar civarında.
• Anadolu Yakası’ndaki B sınıfı ofislerde ortalama metrekare birim kira değeri en düşük 6-16 dolar arasında.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-ofis-kiralamadan-once-mutlaka-bilmeniz-gerekenler/

Kiralanabilir ofis alanı 795 bin metrekare arttı

Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, 2016 yılının ilk çeyreğini mercek altına alan “Türkiye Pazar Analizleri” raporunu açıkladı. Raporda gayrimenkul sektöründeki gelişmeler ve rakamsal veriler ile ilgili önemli değerlendirmeler yer aldı. 

 

İstanbul’daki en yeni satılık işyeri ilanları!

 

İstanbul’daki en yeni kiralık işyeri ilanları!

 

 

Kiralanabilir boş ofis alanları artış gösterdi

İşte Türkiye Pazar Analizleri raporunda öne çıkan bilgiler:

• Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul’un yeni havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projeler gayrimenkul sektörünü canlandıracak.

• İstanbul ofis pazarında devam eden geliştirme faaliyetleri ve artan kiralamalarla 2016 yılı sektör açısından iyi başladı.

• İstanbul’da geçen yıldan bastırılmış talebin de etkisiyle 63 bin metrekarelik yeni kiralama işlemi gerçekleştirildi.

• Yeni kiralama işlemlerinde en çok bankacılık, ilaç, tüketici ürün ve hizmet sektörünün katkısı oldu. Söz konusu sektörler kiralamaların yüzde 60’ını gerçekleştirdi.

• 2016 ilk çeyrekte 67 bin metrekare yeni ofis arzı eklendi.

 

En yüksek ofis kirası Esentepe’de!

 

• Toplam kiralanabilir boş ofis alan büyüklüğü 795 bin metrekare olarak toplam arz içindeki payı yüzde 16,7’ye yükseldi.

• 2016 ilk çeyrekte artış göstererek 2,8 milyon metrekareye ulaşan inşa halindeki projelerin 2018 yılının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

• Gelecek 18 ay içerisinde tamamlanacak yeni projelerle birlikte artacak ofis arzı söz konusu. Ancak talebin bu arzı karşılayamayacağı beklentisi var. Dolayısıyla arz-talep dengesinde bir bozulma bekleniyor.

• Ataşehir’deki İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin hayata geçmesiyle sektöre 1 milyon metrekare yeni ofis arzı yaratılacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralanabilir-ofis-alani-795-bin-metrekare-artti/

İstanbul ticari gayrimenkulde yatırımcısını nasıl artırır?

Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler sunan JLL, küresel ticari gayrimenkul sektörünün 2017 yılını mercek altına alan araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

 

İstanbul ticari gayrimenkulde daha çok yatırımcı çekecek mi?

JLL Türkiye’nin araştırmayla ilgili yayımladığı makalede, küresel ticari gayrimenkul sektörünün 2017 yılında gelişmeye ve büyümeye devam edeceğine vurgu yapıldı.

Yapılan çalışmaya göre, geçtiğimiz yıl 650 milyar dolar olarak hesaplanan ticari gayrimenkul yatırımları bu yıl 700 milyar dolar seviyesine çıkacak.

 

 

Peki İstanbul yabancı yatırımcının özellikle ticari gayrimenkul alanında ilgisini çekmeye devam edecek mi? Uzmanlara göre, İstanbul’un bu şehirlerin arasında ön plana çıkarak küresel yatırımlardan daha fazla pay alabilmesi için iki hedefi olmalı:

1) Hâlihazırda 44. sırada bulunduğu Global Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi sıralamasında üst sıralara çıkması

2) Rekabet gücünü artırması.

 

 

İşte JLL’nin küresel ticari gayrimenkul ile ilgili araştırmasından satır başları…

• Dünya ekonomisindeki belirsizlik ortamı ve küresel terör, hemen her sektörü olduğu gibi ticari gayrimenkul yatırımlarını da olumsuz etkiledi.

• Hem Türkiye’de, hem de dünyada oldukça dinamik bir seyir izleyen ve uluslararası yatırımcının ‘güvenilir limanı’ olarak nitelendirilen ticari gayrimenkul yatırımları, küresel anlamdaki tüm olumsuzluklardan ‘kısmen’ etkilenerek bu yıl geçtiğimiz iki yılın aksine dünya genelinde artış gösterecek. Bu yatırımlar 2017’de 50 milyar dolarlık bir artış kaydederek 700 milyar dolara ulaşacak.

• Ticari gayrimenkul özelinde, küresel sermaye akışının yeni oyuncular Çin, Tayvan ve Malezya. Ancak ticari gayrimenkul yatırımları konusunda yıllardır aksiyon alan sermayedarlar halen yeni pazarlar ve yeni yatırım arayışında.

• JLL Global Sermaye Piyasaları Direktörü David Green Morgan’a göre, yeni oyuncuların katılımı ile birlikte küresel gayrimenkul sektörü aralıksız büyümesini sürdürecek.

• Araştırma sonuçlarına göre, küresel ticari gayrimenkul sektörünün yeni büyük oyuncusu Çin. 2016’nın üçüncü çeyreğinde en fazla Amerikan ticari gayrimenkul hissesi satın alan Çin, şu anda dünyada yeni gayrimenkul yatırımları arayışında.

• Mevcut tabloda ise ABD küresel gayrimenkul sektörünün en büyük oyuncusu. New York, Amerika’da ve dünya piyasasında lider durumda.

• Avrupa gayrimenkul pazarında ise işlem hacimlerine göre Londra ve Paris öne çıkıyor. Stockholm, Viyana, Brüksel ve Dublin ise yüksek hacimli ticari gayrimenkul yatırımlarının yapıldığı yeni şehirler.

 

 

Kaynak: JLL Türkiye

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbul-ticari-gayrimenkulde-yabanci-yatirimini-nasil-artirir/