Gprs Ne Demek? Gprs Nedir?

Gprs ne demek? Gprs nedir?

GPRS, İngilizce kökenli General Packet Radio Service söz kalıbının kısaltmasıdır. Bu söz kalıbını Türkçeye genel radyo paketi veri servisi olarak çevirebiliriz. 2001 yılında hizmete sunulan GPRS sunucusu kablosuz internet gibi veri servislerinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Bugün cep telefonlarımızda İnternet kullanabiliyor isek bunu sağlayan GPRS sistemidir. Daha önce kullanılan GPS bunun için yetersiz bir noktadaydı ve GPRS onun yerini aldı. Tabi bu uygulamanın da kimi eksik yanları mevcut bazılarını sayacak olacaksak kablolu veri transferine göre daha düşük bir hızda olması, pahalı olması başlıca negatif yanlardır. Ancak İnternet hizmetinin telefonumuzun çektiği her alanda ulaşılabilir bir yerde duruyor olması bu negatif yanları oldukça bastırıyor. Bugün itibarıyla bilgisayardan, telefona doğru geçen İnternet kullanıcılarının sayısına baktığınızda sizde bunu saptayabilirsiniz. Yazılı görsel veri transferi ve araç takibi de bu sistemin getirdiği diğer özelliklerden bazılarıdır.

Location Ne Demek? Location Nedir?

İngilizce kökenli olan location kelimesi Türkçede yer, konum, mekan  gibi anlamlara karşılık gelir. Bu kelime dilimize yerleşmeye başlamış ve kendine lokasyon olarak kullanım alanı bulmuştur. Türkçeye yerleşmiş haliyle yazılışı da okunuşu da lokasyon olarak geçer. Özellikle GPS, Navigasyon gibi donanımları kullanan kişiler bu terime oldukça sık rastlarlar.

Gps Ne Demek? Gps Nedir?

Gps ne demek? Gps nedir?

GPS, İngilizce kökenli Global Positioning System söz kalıbının kısaltmasıdır. Türkçeye çevirmek gerekirse Global Positioning System, küresel konumlama sistemi anlamına karşılık gelir. GPS en kısa manasıyla konum belirleme sistemidir. Radyo sinyali gönderen bir cihazın sürekli bilgi girişiyle alıcı görevi gören uydu arasında ki mesafe hesaplanır ve sinyal göndericinin konumu kesin bir şekilde saptanmaya çalışılır. Bu sistem ilk olarak Amerikan Savunma Bakanlığının tekelindeyken 1980’li yıllarda sivil kullanıma açılmıştır. ABD bu sistemi füzeleri için geliştirmiş, sıfır hatayla istenilen konuma füze gönderilebilmesi amacıyla ortaya çıkartmıştır. Bugün neredeyse bütün ülkelerin savunma sistemleri bu uygulamadan faydalanmaktadır. Sivil kullanımda ise navigasyon, elektronik harita kullanımı ve benzeri araçlarda bu sistem kullanılır. İnsanların hayatlarını özellikle aranan adresi bulmak konusunda kolaylaştıran bir uygulamadır. Ama bu sistem geliştirilirken nelere hizmet etmiş, kaç füzenin atılmasına yardımcı olmuştur, kaç can alınmıştır bunun hesabını tutmak oldukça zor.