Diş İşlemlerinden Önce Antibiyotik Tedavisi

Bu durumlardan biri sizde varsa, doktorunuz veya dişçiniz, yukarıda anılan diş işlemlerinden birisini yapmadan 1 saat önce antibiyotik almanızı isteye­cektir. Bazı doktor ve dişçiler, ayrıca mafsal nakli yapılanlara da antibiyotik tedavisi tavsiye etmekte­dirler, ancak bunun değeri bilinmemektedir. Yukarıda belirtilen kalp rahatsızlıklarından biri sizde varsa, dişçinize söyleyiniz, doktorunuza da diş işleminden önce antibiyotik tedavisi aldığınızı belirtiniz.

Over Ne Demek? Over Nedir?

Dış, dışarısı gibi anlamlara gelir.

  • Portishead’e ait bir şarkıdır.
  • Over and out; bir radyoculuk terimi olarak, frekanstan ayrılırken söylenen söz.
  • Over and out; bir Foo Fighters şarkısı.
  • Over boking; rezervasyon kapasitesinin aşılması.

 

Diş İşlemlerinde Ağrıları Azaltmak

Bazen, tedavi edilecek alana lokal anestezi enjekte etmek mümkün olmayabilir (veya iltihap, enfeksiyon ağrı yüzünden çok acı verici olabilir). Bu durumlarda diş doktorunuz, çevresel sinir engelleyici kullanabilir yani lokal anestezi, tedavi edilecek alanın yanındaki sinire enjekte edilir. Bu da geçici olarak, daha geniş bir alanda hissizleşme sonucunu doğurur.

Sakinleştirme ve premedikasyon Birçok kişi, dişçiden korkar. Dişçi korkunuzun, düzenli kontrola gitmenizi engellediğini düşünüyorsanız, doktoru­nuzdan size sakinleştirici ve premedikasyon yapmasını isteyin. Sakinleştirme, azot oksit (güvenli bir gazdır ve burundan soluyarak alınır) kullanımını içerebilir veya damar içi uygulanan ilaçlardır. Premedikasyon ise randevu öncesi alınan ilaçlardır.

Genel anestezi bilinç kaybı yarattığı için genel­likle diş işlemlerinde sık kullanılmaz. Bazı ağız cerrah­ları, genel anesteziyi (damar içi ilaçlarla verilir) yirmi yaş dişinin çekilmesi gibi kısa sürecek muaye­nehane işlemlerinde kullanırlar. Bununla beraber, genel anestezi sadece sağlık durumu iyi olanlara ve işlem boyunca hastanın detaylı bir takibi yapılarak uygulanır. Daha karmaşık diş ameliyatları, ameliyat­hanede ve genel anesteziyle yapılır.

Diş Apseleri

Diş apseleri, ağrı yapabilir, yanabilir ve ısırırken çok acı çektirir. Çenenizin altındaki veya boynunuzun ön kısmındaki lenf bezleri şişebilir ve enfeksi­yona bağlı olarak ateşiniz yükse­lebilir. Diş apseniz olduğunu düşünüyorsanız, diş doktorunuzu arayınız ve ayrıca ağrıyı dindirmek için aspirin, parasetamol ya da ibuprofen alınız.

Periyodontal apselerin tedavi­sinde, baskıyı rahatlatmak için, iltihaplı alana sonda sokulur ve iltihaplı kese içindekiler dışarı alınarak temizlenir. Diş apsesi, dişe bir delik açılarak basıncın azaltılması ve diş özünün iltiha­bının temzilenmesi yöntemiyle tedavi edilir. Daha sonra, bir kök kanalı yapılır. Enfeksiyon ısrar ederse, diş çekilmek zorundadır. Enfeksiyon sebebiyle, sonraki işlemlerden önce antibiyotik alınması gerekmektedir.

dis-beyazlatma-2

Çene Kemiğine Kaynamış Yirmi Yaş Dişleri
Her diş kemiğe kaynayabilir – bu, dişin, diş etinin altından çıkama­ması durumudur. Yirmi yaş dişleri, ağzınızın arka tarafında, en arkadaki diştir ve genellikle gençlik döneminin geç dönem­lerinde çıkar (buna karşın, bazı kişilerde yirmi yaş dişi yoktur) ve sıklıkla kemiğe kaynar, veya diş etinin altında kalır, kimi zaman da küçük ters etkileri olur.Yirmi yaş dişi, diş etinin içinde kırıldığı zaman, komplikasyonlar ortaya çıkabilir; zedelenen diş eti bakterilere uygun bir ortam sağlar, enfeksi­yona yol açar, şişer ve ısırdığınız zaman çok ağrı verir. Enfeksiyon sıçrarsa, ağzınızı açma yetiniz sınırlanabilir, yutkunma ve nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz.

Bir yirmi yaş dişi enfekte olursa, diş doktorunuzu arayınız; enfeksiyon için antibiyotik almak zorunda kalabilirsiniz ve muhte­melen dişinizin çekilmesi gereke­bilir. Röntgen, diş doktoru­nuza, yirmi yaş dişininin pozis­yonunu belirlemesinde yardımcı olacaktır. Doktorunuz dişinizi çekebilir veya sizi bir ağız cerra­hına yönlendirebilir. Hafif bir yirmi yaş dişi sorununu, aspirin, ibuprofen veya parasetamol alarak tedavi edebilirsiniz. Sıcak tuzlu suyla yapılacak gargara, diş etinizi rahatlatacaktır.


Solgun Dişler

Dişlerin rengi birçok sebebe bağlı olarak solar. Diş minesinin yüzeyin­deki, dışandan kaynaklanan lekeler kolayca önlenebilir ve alınabilir; dişin kendi iç yapısından kaynak­lanan lekeler kalıcıdır.
Dışardan kaynaklanan lekeler, sigara içmek veya fazla kahve tüketmekten oluşan koyu-kahverengi renk ya da diş yüzeyinde, yiyeceklerin sebep olduğu plakların bıraktığı san renktir. Bazı ilaçlarda bulunan metallerin yutulması, ya da metal tozlarım solumak, diş lekelerinin diğer harici sebeplerindendir.
Profesyonel temizleme veya kazıma, diş lekelerini yok eder.

Diş Hasarları

Kırılan Veya Çatlayan Dişin Onarımı
Kınlmış veya çatlamış dişler, vakanın ciddiyetine göre sınıf­landırılır. I. kırılma sınıfında, sadece diş minesi (dişin sert dış yüzeyi) kırılmış veya çatlamıştır; dentin (bir sonraki derin katman) etkilenmemiştir. Diş doktorunuz, polisaj aleti kullanarak sivri taraf­ları düzleyebilir.II. sınıf kırık, dentini kapsar ancak diş özü (kan damarla­rını barındıran, dişin canlı kökü) zarar görmemiştir.

Bu tür kırık­ların tedavisi için diş yapıştırabilir Doktor, bunu gerçekleştirirken, ilk tedaviden sonra, tüm kırık önce zayıf bir asitle yüzeyini pürüzlendirir ve daha sonra yumuşak bir reçineyle kaplar.Kırık, diş özünü açığa çıkarırsa (III. sınıf kırık), veya kök etkilenmişse (IV. sınıf kırık) sınıfları, plastik maddeler kulla­nılarak, yapıştırma yöntemiyle nihai şekilde tedavi edilir.