Anında bakım: Birisinden yardım çağırmasını isteyin ya da siz 112’i arayın. Havayolunu, nefes almayı ve kan dolaşımını kontrol edin. Dar kıyafetleri gevşetin. Bilinç kaybına neden olan hastalığı ya da yaralanmayı tedavi edin. Kişinin diyabeti varsa ve kişi tepki veriyorsa şeker verin. Bir sırt ya da boyun yaralanmasından şüphelenmiyorsanız yaralanmasına ya da hastalığına bağlı olarak kişiyi en rahat pozisyona getirin. Kişiyi sıcak tutun ve tıbbi yardım gelene kadar yanından ayrılmayın.
Etiket: Bilinç Kaybı
Bayılma
Bazen insanlar bayıldıklarında düşüp kendilerini yaralarlar. Çoğu zaman bayılmaya küçük (önemsiz) bir anormallik neden olur fakat nadiren ciddi bir sorun da bayılmaya neden olabilir. Bu sebeple, herhangi bir bayılma nöbeti geçirirseniz doktorunuzla konuşunuz.
Bayılmadan hemen önce ya da ayıldıktan hemen sonra ne olmakta olduğunu hatırlayabilirsiniz de hatırlamayabilirsiniz de. Bayılmanızdan hemen önce, baygın olduğunuz süreçte ve ayıldığınızda neler fark ettiklerini anlamak için bayıldığınızı görmüş olabilecek kişilerle konuşmak önemlidir.
Bayılmanın Ciddi Olmayan Nedenleri Özellikle 50 yaşından genç olan kişilerde, bayılmanın en yaygın nedeni vazagol senkop (bayılma için kullanılan tıbbi terim) olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Kalbin geçici bir süre yavaşça atmasına ve arteriyollerin genişlemesine neden olarak kan basıncının (tansiyonun) düşmesine neden olan anormal refleksler bayılmaya neden olur. Genellikle kendinizi bayılacakmışsınız gibi hissedersiniz ve bayılmadan önce oturmak ya da uzanmak için yeterli vaktiniz olur.
Bayılmanın sık görülen ve ciddi olmayan diğer nedenleri dehidrasyon (su kaybı) ya da yakın zamanda geçirilen bir virüs hastalığıdır. Bayılma; öksürme, çok gülme, idrara çıkma ya da büyük aptesi yapmak için ıkınma gibi göğsünüzde basıncı artıran herhangi bir şeyden sonra meydana gelebilir (durumsal senkop olarak adlandırılır).
Antihipertansiyon ilaçları, heterosiklik antidepresanlar ya da sakinleştiriciler gibi kan basıncını (tansiyonu) etkileyen belirli ilaçlar, bayılma eğilimini arttırabilir. Aşırı alkol tüketimi de bayılmaya neden olabilir.
Bayılmanın Ciddi Nedenleri
Bazen, bir sara nöbeti bilinç kaybına neden olabilir. Bilinç kaybı süresi genellikle 1 ila 2 dakikadan daha uzun sürer ve vücut en az 30 saniye ve genellikle daha uzun bir süre kontrolsüzce kasılır (seğirir). Sara nöbeti geçiren kişiler küçük ya da büyük apteslerini altlanna kaçırabilirler. Dillerini ısırabilirler ve genellikle bilinçlerini kazandıktan sonraki birkaç saat akıllan kanşık olur ve kendilerini son derece güçsüz 1 issederler.
Bilinç kaybı, ani ölüme neden olan anormal kalp ritmi (ritim bozukluğu) türü de dahil olmak üzere, anormal kalp ritimlerinden (ritim bozukluklanndan) kaynaklanabilir. Ayrıca, aortik stenoz gibi kan dolaşımını engelleyen kalp hastalıkları da bayılmaya neden olabilir.