Ne merceklerin koyu olması ne de fiyatları, UV’den korunmanın doğru ve kesin bir göstergesi değildir. UV den korunmak için, yol gösterici kurallar koyan Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü’nün belirlediği kurallara bakmak gereklidir. Güneşten gelen mavi ışığın, yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yol açtığına dair bir bulgu vardır; kırmızı, kehribar ya da açık portakal renkli mercekler ışığa karşı daha iyi korumaktadırlar. Muhtemelen, gri ve yeşil merceklerle de daha az zarar göreceksiniz.
Güneş gözlüklerinizi almadan evvel, aşağıdaki hususlar hakkında bilgi sahibi olun: UV ışığının üç dalga boyu vardır:
■ UV-A uzundur, görüntüsü seçilebildiğinde, hemen hemen mavi renktedir, derinin yanmasından ve yaşlanmasından sorumludur; yeryüzüne düşen UV ışınlarının %97’si UV-A ‘dır.
■ UV-B daha kısadır, daha aktiftir, güneş yanığı ve cilt kanserinin sebebidir. Geniş bir kısmı, atmosferdeki ozon katmanı tarafından absorbe ediiir. Yeryüzüne düşen UV ışınlarının %3’ü UV-B’dir.
■ ÜV-C kısadır ve tamamı ozon tabakası tarafından absorbe edilmiştir.
Güneş gözlükleri, ANSI tarafından belirlenen ilkelere göre seviyelendirilmiştir. Üç kategori vardır:
■ Kozmetik Açık renkli; günlük kullanım için iyidir. UV-B’nin %70’ini, UV-A’nın %20’sini ve görünen ışığın %60’ını engeller.
■ Genel amaçlı Orta renkliden koyu renklere kadar; çoğunlukla, açık havada gezinirken kullanıma uygundur (güneş gözlüklerinin birçoğu bu kategoriye girer). UV-B’nin %95’ini, UV-A’nın %60’ını ve görünen ışığın %60 ila %90’ını engeller.
■ Özel amaçlı Çok koyu renkli, UV engelleyicili; plajlar ve kayak yamaçları gibi çok parlak yerlerde kullanılması tavsiye edilir. UV-B’nin %99’unu, UV-A’nın %60’ını ve görünen ışığın %97’sini engeller. Normal, renksiz camlı gözlüklerinize, UV engelleyici kaplatabilirsiniz. Polikarbonat plastikten yapılan gözlüklerde, kendiliğinden UV engelleyici vardır.