Genelde ciddi bir büyümenin gözlendiği 6-10 yaş arası çocuklarda görülür. Hastalık büyüme ağrıları olarak adlandırılsa da büyümenin ağrılara nede olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yoktur.
Okul çağına gelmiş çocuğunuz, kollarındaki ve bacaklarındaki ağrılardan şikayet edebilir. Bu ağrılar dinlenme sırasında hafif rahatsızlık ve ağrıma şeklinde olabileceği gibi uyumayı zorlaştıran ciddi ağrılar olarak da ortaya çıkabilir.
Ağrı çok fazlaysa ya da çocuğunuzda başka belirtiler de varsa bu sorunları bir teşhis koyabilmesi için doktorunuza bildirin. Büyüme ağrılarının belirli bir tedavisi yoktur, genelde kendiliğinden geçerler.Çocuğunuza ağrılarının gerçek olduğunu bildiğinizi ve onu anladığınızı söyleyin.
Çocuğunuza bu ağnlann o yaştaki çocuklarda sıklıkla görüldüğünü ve kendiliğinden geçeceğini söyleyerek rahatlatın. Çocuğunuzu kollanna ve bacaklarına masaj yaparak da rahatlatabilirsiniz. Çocuğunuza gevşeme terapisi ve esneme egzersizleri de yaptırabilirsiniz.
Büyüme Problemleri
Bir bebek ya da çocuk standartlara göre normal oranda kilo almıyorsa ya da boyu uzamıyorsa doktorlar bu duruma “büyüme zayıflığı” adını verir. Büyüme zayıflığının altında genelde bir sorun yatar.
Büyüme zayıflığa ile ilgili bir durum olan boy kısalığı çocuğun boyunun ortalamadan fark edilir şekilde kısa olmasıdır. Her iki durum da çocuğun yaşına göre standart boy ve kilo ölçümlerine dayanır.
Düzenli muayenelerde doktorunuzun yaptığı gibi sizin de çocuğunuzun büyümesini izlemeniz gerekir. Doğduktan hemen sonra bebeklerde küçük bir kilo kaybı görülse de sonrasında boyları uzamaya ve kiloları artmaya başlar. Hastalandıklarında hafif bir kilo kaybı görülse de sürekli bir kilo kaybı ya da çocuğun boyunun uzamaması endişe edilecek bir durumdur.
Çocuk büyümek ve gelişmek için yeterli besinleri almıyorsa ya da çocuk hastaysa ve yediklerini sindiremiyorsa da büyüme zayıflığı görülebilir. Bu durum yeteri kadar anne sütü ya da hazır mama yememekten ya da beslenmede zorluk çekmekten de kaynaklanabilir.
Ciddi bir sindirim sorunu olan malabsorbsiyon – kistik fibrozis , diyabet ve kalp sorunlarının yanı sıra da yetersiz beslenmeye neden olabilir.
Gelişme zayıflığının sinsi bir nedeni de duygusal beslenmenin yetersiz olmasıdır. İlgili bir bakıcı ile yakın ilişkiler olmaması durumunda çocuğun büyümesi için gerekli olan temel ihtiyaçları eksik kalır. Duygusal yoksunluk depresyona ve iştah kaybına neden olur. Aynı şekilde yetersiz beslenme de çocuğun duygusal gelişimine ket vurabilir. Bu nedenler tedavi için birçok doktorun ekip çalışması yapmasını gerektirebilir.
Boy kısalığı da benzer sorunlardan kaynaklanabilir; ancak daha çok genetik bir kısalık eğiliminden kaynaklanır. Anne babalar en az ortalama boydalarsa büyümede geçici bir gecikme görülür ve bu durum zamanla düzelir.
Bazen de doktor bebeğin nasıl beslendiğini ve sonrasında nasıl davrandığını izlemek ister. Nadiren de olsa bebeğin durumu hastanede izlenebilir. İhmal ya da kötüye kullanmayı gösteren kanıtlar yoksa büyüme zayıflığı gösteren çocukların anne babalarının çocuk bakımı ve desteklenmesinin yanı sıra beslenme ve besleme alanlarında da eğitim almaları gerekebilir.
Yapılan testlerle büyümeye engel olan tedavi edilebilecek hastalık ya da yetersizlikler belirlenir. Yeterli derecede büyüme hormonu salgılamayan ya da böbrek yetersizliğinden dolayı büyüyemeyen çocuklar için bazı hormon aşıları da başarılıdır.