AĞRI

Ağrı diş tababetinde acil müdahaleyi gerektiren büyük semp­tomlardan biridir. Şiddetli ağrı hisseden1 hasta zamana bağlı olmak­sızın hekime müracaat eder ve kendisinin bu ıstıraptan kurtarılma­sını talep eder. Sadece bu yönü ile de olsa ağrı acil müdahaleyi ge­rektiren bir birimdir. Vakalarm çoğunda ağrı bir hastalığın semp­tomudur. Bazı vakalarda ağrı müdahaleden sonra meydana gelen bir araz olarak ortaya çıkar. Vakalardan bir kısmında ağrı sebebi diş tababetinin sahasının dışına çıkar. Bu takdirde diş hekimi hiç olmazsa hastayı teskin edip ilgili şubeye gönderebilmelidir. Vaka­ların pek azında ise ağrı, ağır şiddetli bir hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Ağrı sebepleri sayılamayacak kadar çoktur. Ağrının sebepleri ne kadar çoksa patoj enezi de o kadar karışıktır.
Ağrı sitimülüslerini alan derideki sinir uçları miyelinsiz ve en-diferansiyedirler. Menşeini deriden alan ağrı sinirler aracılığı ile omuriliğin arka boynuzuna geçer. Derin organlarda meydana ge­len ağrı ise sempatik yollar boyunca ilerler ve lateral traktus sipi-notalamikusa çıkar. Empulslar bundan sonra henüz açıklanamayan yollar aracılığı ile beyin korteksine ulaşırlar.

bar

Çevre, kültür, terbiye, yaradılış, mizaç ve şahsın o andaki ruhi durumu ağrıya karşı değişik reaksionlara sebep olur. Ağrının iki cephesi vardır. a-Periferik idrak, b-merkezi duygu.
Ağrı yolları ve mümkün olan blokajlar aşağıdaki şemada gös­terilmiştir.

Sebeplerin çokluğu, patojenezinin karışıklığı nedeniyle ağrının tedavisi çok cephelidir. Ağrı dindirici olarak bilinen analjezikler sa­dece semptomatik etkiye sahiptirler. Ağrının tedavisi daima sebebe göre yapılmalıdır. Aşağıda açıklanan liste tam olmamakla birlikte konuya bir ölçüde açıklık getirmektedir