Bir kitlenin kanserli olup olmadığı hakkında kesin konuşmanın tek yolu biyopsi yapmaktır. Kanserli olmayan kitlelerin iki yaygın sebebi fibrokistik meme hastalığı ve fibroadenomlardır.
FİBROKİSTİK MEME HASTALIĞI
Fibrokistik meme hastalığı aslında bir hastalık sayılmaz; meme dokusundaki bir grup zararsız (kanserli olmayan) oluşumdan başka bir şey değildir. Fibrokistik memeleri olan kadınların, memelerinin yumrulu bir yapısı olabilir ve adet görmeden önceki günlerde bu yumrularda bir artış ve meme hassasiyeti fark edebilirler. Multipl ve tekrarlamaya eğilimli kisti olan kadınlar da bu gruba dahil edilebilir.
Fibrokistik meme hastalığı kistimsi veya nodüler (düğümlü) olarak gruplara ayrılmış olan bir meme dokusu türünü tanımlar. Meme dokusu adet döngüsü sırasında hormonlara cevap verdiği için bu nodüller daha da belirginleşebilir. Bir mamogram yi da biyopsiden sonra fibrokistik meme dokusuna sahip olduğunuz söylenebilir. Fibrokistik meme hastalığı olan kadınların yüksek kanser riski yoktur.
Eğer büyük bir kistiniz varsa, doktorunuz, içindeki sıvıyı çekmek için iğne aspirasyonu yapabilir; böylece kist dağılacaktır. Fibrokistik meme hastalığınız varsa, memelerinizdeki zararsız kitlelerle, oluşan yeni kitleleri ayırt etmeyi öğrenebilmeniz için her ay kendi kendinize bir meme muayenesi yapmanız önemlidir.
FİBROADENOMLAR
Fibroadenom sert, ağrısız, lastiksi gibi gelen ve üzerine bastırdığınızda hareket eden kanserli olmayan bir kitledir. Fibrokistik meme hastalığıyla meydan gelen kitleler ve nodüllerin tersine, fibroadenomlar büyükçe, ayrık ve hareketlidir. Kadınlarda ilk adet görmelerinden sonraki on yıl içerisinde oluşmaya eğilimli de olabilirler. Eğer büyük bir fibroadenomunuz varsa, doktorunuz eksizyon biyopsisi ile aldırmanızı önerebilir.