2015 Yeni Üniversite Sınav Sistemi Anlatıldı

hakkında bilgi kısaca.

Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanı, bir sene içerisinde her ay girilebilecek 12 sınavdan oluşan bir üniversiteye giriş sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Sınav sistemi TOEFL sınavlarına benzeyecek. Öğrenci her ay girdiği sınavlardan en yüksek notu aldığı sınava göre değerlendirilecek.

Başkent Öğretmenevi’nde eğitim muhabirlerine iftar yemeği veren Nabi Avcı, soruları da yanıtladı. Kendisine gelen ve başbakanın bakanlar kurulunda soruların açıklanması hakkında talimat verip YDS ve YGS hakkında düzenlemeye gidildiği hakkındaki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklaması olup olmadığı şeklindeki ifadeye “yanlış anlaşılma olabileceği” şeklinde yanıt veren Avcı, başbakanın herhangi bir talimatı olmadığını vurguladı.

Konunu doğru kısmının bakanlar kuruluna bilgi verilmesi olduğunu ifade eden Avcı, sadece “bunu çalışalım” şeklinde bir ifadenin geçtiğini belirtti. Bunun bilgi edinme yasasına dahil olmadığını belirten Avcı, bunun bir takım şeyleri gizlemek için alınmış bir karar olmadığını vurguladı. Bunun kanıtının ise Ömer Dinçer zamanında başlamış bir çalışma  ve planlı bir süreç olduğunu söyledi.

TOEFL’a istenildiği zaman girilebileceğini hatırlatan Avcı, sınavda toplamda milyonlarca soru bulunduğunu fakat bir sınavdaki sorunun bir daha sorulmadığını belirtti. Avcı, bu sınavdan alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden programlara başvuruda bulunulabileceğini kaydetti. Buna benzer bir sistemin üniversiteye geçişte de uygulamaya koyulacağını söyledi.

Avcı öğrencilerin her ay sınava girme haklarının olacağını belirtti. Eskisi gibi bir sınavın veya senenin belli aylarında girilen sınavların puanının geçerli olmayacağını ifade eden Avcı proje üzerinde çalıştıklarını fakat hayata geçmesi için soru birikintisinin oluşması gerektiğini ifade etti. Senede 12 kez sınav yapılacak olursa 12 kere bu büyüklükte sınav sorularına ihtiyaç oluşacağını kaydetti. Bunu senelere yayınca durumun iyice büyüyeceğini ifade eden Avcı, TEOG sınavındaki soru iptalleri ile ilgili olarak da soruların yanlış olduğuna inanmadığını söyledi.

KPSS’nin A ve B grubu kadroları ile öğretmenlik kadroları için yapılan sınavında bir sorunun iptal edildiğini ve bunun ÖSYM’nin kararı olduğunu belirten Avcı, sorunun Temmuz ayındaki sabah oturumunda bulunan Genel Kültür Testinde yer aldığını belirtti.

Avcı lise son sınıf öğrencilerine de bir telafi sınavı hakkı vereceklerini açıkladı. Devamsızlıktan son sınıfta kalınamaması için de bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Avcı, önceden var olan 70 lise türünün 7’ye düşürüldüğünü kaydetti ve meslek liseleri dahil tüm 9. sınıf derslerini ortak olacağını belirtti. 2 bin 200 öğrencinin özel okullardan devlet okullarına geçiş yaptığını kaydeden Avcı, el yazısı hakkında öğrencilerin sıkıntılarının bulunduğu ile ilgili bir soruya da MEB’in en güzel işlerinden birinin bu olduğu şeklinde bir yanıt verdi. Milli yazı karakterinin oluşmasında el yazısının büyük katkısı olduğunu söyleyen Avcı, sürekliliğinin sağlanmasını istediklerini vurguladı.

TOEFL’ın açılımı ise Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı olarak geçiyor. Sınavı düzenleyen ABD’li Educational Testing Services bunu 130 ülkede yapıyor. Bir sene içinde 50’den fazla kez uygulanan bu sınavda aldığınız en yüksek puan geçerli oluyor ve Standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanıp kullanamadığınız anlaşılıyor.

Üniversiteye Geçiş Sistemi 2015 Ne Olacak Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

ÖSYM YGS LYS Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Üniversite adayları Heyecanlı ÖSYM YGS LYS Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak Merak Ediyorlar. Peki ek tercih sonuçları ne zaman belli olacak? LYS sonrası ek yerleştirme başvurularında son gün 25 Eylül. Üniversite Ek yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı merak ediliyor.

ÖSYM internet sitesi üzerinden üniversitelere yerleşmek amacıyla yapılan ek-yerleştirme başvurularında son güne gelindi. Ek yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı konusunda ÖSYM tarafından bir açıklama henüz yapılmadı ancak başvuruların sona ermesinden kısa bir süre sonra ek yerleştirme sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

ÖSYM 2014 yılında sınav ve tercih sonuçlarını bir hafta gibi kısa bir sürede açıklamıştı.

LYS tercih sonuçları 1 haftada açıklanmıştı

LYS sonrası tercih yapan öğrenciler için başvurular 17 temmuzda sona ermiş, tercih sonuçları ise 23 Temmuz’da açıklanmıştı.

Ek Yerleştirme başvuru tarihleri ve bilgileri

Öğrencilerin yerleşmek istedikleriüniversiteler için ikinci bir şans anlamına gelen ek yerleştirmeler, ÖSYM internet sitesinde tercih başvurularını almaya başladı. 18-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak ÖSYM ek yerleştirme başvuruları için son başvuru tarihi 25 Eylül. ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan kılavuzlar, üniversite taban puanları ve kontenjan bilgilerini kullanarak öğrenciler ek yerleştirme için başvuruda bulunabilecek.

İnternet üzerinde yapılacak başvurular ile öğrenciler ek yerleştirmeleri kullanarak yeni üniversitelere yerleşmek adına tercih başvurusunda bulunacak.

Üniversitelerde 224 Bin ek kontenjan

Üniversiteye yerleşemeyen adayların, şanslarını yeniden deneyebileceği “ek yerleştirme”ler için açıköğretim fakülteleri dahil üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında kontenjan sayısı 224 bin 97 olarak belirlendi.

Yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ek yerleştirme yapılacak. Yerleştirme için bugün başlayan tercih süreci 25 Eylül’de sona erecek.

Üniversiteye yerleşemeyen adaylar, merkezi yerleştirmede boş kalan ve yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle  boşalan kontenjanlar ile üniversite için şanslarını yeniden deneyecek.

AA muhabirinin ÖSYM yetkililerinden aldığı bilgiye göre, açıköğretim programları dahil bu yıl ek yerleştirmeyapılacak yükseköğretim programları için kontenjan sayısı 224  bin 97 olarak belirlendi. Bu kontenjanların 151 bin 127’sini önlisans, 72 bin 970’ini ise lisans programları oluşturdu.

Merkezi yerleştirmede, açıköğretim dahil yurtiçi ve dışındaki üniversitelerin lisans ve önlisans programlarına, 982 bin 182 kontenjan ayrılmıştı.

Bu kontenjanların 480 bin 947’sini lisans programları oluşturuyordu. Merkezi yerleştirmede lisans programlarına 450 bin 263 aday yerleşirken, 406 bin 199 aday üniversiteye kayıt yaptırdı. Lisans programları için belirlenen 480 bin 947 kontenjanın, 53 bin 47’si açıköğretim için ayrılmıştı. Bu kontenjanın hepsine yerleşen adayların, 34 bin 818’i kayıt yaptırdı. Açıköğretimde lisans düzeyinde 18 bin 229 kontenjan boş kaldı.

Merkezi yerleştirmede açıköğretim dahil yurtiçi ve dışındaki üniversitelerin önlisans programlarına 501 bin 235 kontenjan ayrılmıştı. Bu programlara 472 bin 12 aday yerleşirken, 350 bin 58 aday üniversiteye kayıt yaptırdı. Önlisans programlarında ek yerleştirme yapılacak 151 bin 127 kontenjanın, 44 bin 677’sini açıköğretim oluşturdu.  Açıköğretim önlisans programlarında 136 bin 500 kontenjanın, 135 bin 605’ine yerleşen adayların, 91 bin 823’ü kayıt yaptırdı. Açıköğretimde ön lisans düzeyinde 44 bin 677 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinde 172 bin ek kontenjan

Devlet üniversitelerinde, lisans ve önlisans düzeyinde ek yerleştirme için açıköğretim de dahil 172 bin 897 kontenjan bulunuyor. Devlette lisans düzeyinde 390 bin 631 kontenjanın, 381 bin 24’üne adaylar yerleşirken, bunların 344 bin 954’ü kayıt yaptırdı. Devlet üniversitelerinde lisans düzeyinde ek yerleştirmeiçin açıköğretim de dahil 45 bin 211 kontenjan bulunuyor.

Önlisans düzeyinde ise 438 bin 135 kontenjanın, 419 bin 407’sine adaylar yerleşirken, 310 bin 449’u kayıt yaptırdı. Devlet üniversitelerinde ek yerleştirme için açık öğretimde dahil önlisans düzeyinde 127 bin 686 kontenjan bulunuyor.

Tercihler nasıl yapılacak?

Üniversitelerdeki boş kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme için bugünden itibaren 25 Eylül’e kadar başvuru alınacak. Adaylar, başvurularını internet üzerinden bireysel olarak yapacak.

Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Ek yerleştirmede tercih için ÖSYS Merkezi Yerleştirme’de hiçbir yere yerleştirilememiş veya açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekiyor.

ÖSYS Ek Yerleştirme’de tercih yapma hakkı olan ve tercih yapmak isteyen adaylar Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden inceleyebilecek, kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

Ek Yerleştirme Sonuçları 2014 Hakkında