İngilizce kökenli cranberry kelimesi Türkçede kızılcık, kızılcık benzeri bir meyve gibi anlamlara karşılık gelir. Kızılcık meyvesi kızılcık ağacında yetişir. Bu ağaç yaprak açmadan çiçeklenen iri gövdeli bir ağaçtır. Kızılcık meyvesini güz mevsiminde verir. Kızılcık meyvesi tek çekirdekli kırmızı renkte, görünüşü itibarı ile vişneyi andıran bir meyvedir. Buruk bir tadı olan kızılcığın reçeli ve şerbeti de yapılır ve en çok bu şekilde tüketilir. Kızılcık Türkiye’de ekşi kiraz olarak da bilinir ve kimi yörelerde bu şekilde adlandırılır.
Etiket: meyve
Organik Ne Demek? Organik Nedir?
Organik Ne Demektir? Organik Nedir?
Organik tarım ve organik sebze-meyve sektörü popüler hale gelmiştir. Kimyada karbon atomunu içeren moleküllere organik molekül adı verilir. Biyolojide de doğadan elde edilebilen, canlının üretebildiği maddelere organik madde denir.
Antioksidan Ne Demek? Antioksidan Nedir?
Fransızca kökenli bir madde olan Antioksidan, kimyasal bir maddedir. Vücudumuz yoluyla üretmektedir. Bununla beraber dışarıdan gıda yolu ile alınabilir. Tam olarak kesinleşmemiş olan, fakat ona sürülen bir özelliği ise bulaşıcı hastalıklardan, kanserden, kalp krizinden, katarak, diyabet gibi hastalıklara yakalanmama adına etkendir. Fakat, Antioksidan bu hastalıkların tedavisi değil, yalnızca önlemidir. Antioksidan genellikle sebze, meyve, ceviz, fındık, bitkisel yağlar, kırmızı ve beyaz et, balık ve tahıl gibi gıdaların içerisinde bulunmaktadır.
- Çoğunlukla yağlı besin ürünlerinin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkli sebze ve meyvelerin kararmasını engelleyen bir madde.
- Oksidasyonu geciktiren madde.
Bakanlıktan ‘Altın Çilek’ açıklaması
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan son gündemde gündemde olan ‘Altın Çilek’le ilgili kritik bir açıklama geldi!..
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, basın yayın organlarında ve internette “mucize bitki” olarak tanıtılan “altın çileğe” sadece ’meyve’ olarak tüketimine izin verildiğini, ’takviye edici gıda’ olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, internet üzerinden vatandaşı yanlış yönlendirebilecek içeriğe sahip reklamlar konusunda bakanlık ekiplerinin seri bir şekilde müdahil olduğu belirtilirken, bu çerçevede; 2009 ve 2010 yıllarında 268 internet sitesi için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. İlgili mevzuatta, “Özel beslenme amaçlı gıdalar dahil herhangi bir gıda maddesinin etiketinde, o gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedavi etme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadeler yer alamaz. Bu hususlar gıda maddesinin tanıtımı ve reklamı için de geçerlidir” ifadesi yer aldığına işaret edilen açıklamada, bu kapsamda, “zayıflama amaçlı veya yardımcı tedavi amaçlı” ürünlere bakanlık tarafından üretim izni verilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı.
SADECE TÜRK GIDA KODEKSİNE UYGUN ÜRÜNLERE İZİN VERİLİYOR
Kanun kapsamında bakanlık tarafından üretim izni verilmiş takviye edici gıdaların adları, üretim izin tarih ve sayıları ile üretici firmalara ait bilgilerin, bakanlığın “http://www.kkgm.gov.tr” adresinde ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, ayrıca, Alo Gıda 174 hattına başvurular doğrultusunda ilgili firmalar ve bu firmaların ürettikleri ürünler hakkında kamuoyuna bilgi verildiği belirtildi. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, takviye edici gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esasların bakanlık tarafından belirlendiğine işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Bu çerçevede; takviye edici gıdalar, bitkisel çay, bitkisel karışımlar, bitkisel karışımlı macun vb. gıdalar için ilgili mevzuat hükümlerine uymak kaydı ile Bitki Danışma Kurulu’nca oluşturulan bitki listesi dikkate alınarak Türk Gıda Kodeksi’ne uygun şekilde üretim yapabilmektedirler. Bitki Danışma Kurulu’nun aldığı karara göre, sadece ’meyve’ olarak tüketimine izin verilen bahse konu bitkiye (altın çilek) ise takviye edici gıda olarak üretim izni düzenlenmemiştir. Adı geçen ürünün üretildiği ve satışa sunulduğu işyerleri ile ilgili gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere il tarım müdürlüklerimiz harekete geçmiştir. Yapılan tanıtım ve reklamlar ile ilgili de Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuru yapılmıştır.
Özellikle internet üzerinden vatandaşı yanlış yönlendirebilecek içeriğe sahip reklamlar konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ekipleri aracılığıyla seri bir şekilde müdahil olmaktadır. Bu çerçevede; sadece 2009 ve 2010 yıllarında 268 internet sitesi için bakanlığımızca Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli olarak sorumlular hakkında diğer yasal işlemler de gerçekleştirilmektedir.”
AKŞAM